I Japan er det premiere på filmen «Graveyard» av Emilija Škarnulytė.

Fra ruinene av etruskisk sivilisasjon og sunkne byer til de mest moderne underjordiske atomavfallslagrene, fanger direktør Emilija Škarnulytė forsøkene på å begrave det som ikke dør.

En audiovisuell reise som utforsker posthumanistisk mytologi – filmen «Graveyard» – trekker oppmerksomhet til temaer som natur og menneskelig kontakt, atomenergi og klimaendringer.

21. og 22. juni Filmen ble presentert av regissøren Emilija Škarnulytė i Kyoto Film Archive Hall på Kyoto Museum. Filmen vises som en kinokonsert, med levende elektronisk musikk av Jakūb Čižiks (Techniseptic).

Til det japanske publikummet fortalte regissøren historien om familien hennes som førte til at hun ble interessert i temaet atomenergi, snakket om strukturene til filmen, en av dem er syklusen for bruk av uran: gruvedrift fra bakken, bruke, demontere anlegg og begrave atomavfall dypt i jorden – der det kom fra, ble først mye farligere etter menneskelig kontakt.

«Vi har vekket et monster som vi ikke kan kontrollere. Å grave ned atomavfall koster mye innsats, energiressurser og tid. Hvor absurde menneskelige aktiviteter kan være,» sa kunstneren.

I følge E. Škaurnulytė er det veldig viktig og meningsfullt å vise «Kapinyno» i Japan. Dette ble bekreftet av den aktive reaksjonen fra den japanske offentligheten under møter med regissøren og komponisten og musikalartisten. Etter visningene stilte publikum mange spørsmål om verdenspolitikk, Litauens og verdensøkonomien, energi og menneskehetens fremtid. Blant publikum var familier berørt av atombombingen av Hiroshima, som innrømmet at det å se visse scener fra filmen var ekstremt smertefullt. Imidlertid satte japanerne pris på filmens visuelle skjønnhet og pekte på den dype virkningen av levende musikk.

Jokūbas Čižikas, en av skaperne av filmens lydspor, kalte hovedelementene i det musikalske stoffet – elektromagnetiske felt fanget av eksperimentelle enheter på filmsteder, miljølyder, interaksjon mellom menneskekroppen og miljøet og datastemme behandlet av intelligens.

«Kapinyno» hadde premiere i Japan 3. og 8. juni. Tokyo, Nasjonalt filmarkiv. Dagne Vildžiūnaitė, produsenten av filmen som deltok i premierene, fortalte publikum om den 7 år lange kreative prosessen – en kunstners søken, hvis resultat er en assosiativ og meditativ film som går utover den vanlige dokumentarsjangeren.

Filmen «Kapinynas» presenteres i Japan av EU Film Days Festival og den litauiske kulturattachéen i Japan i samarbeid med National Film Archive i Tokyo, Kyoto-museet, Fukuoka Public Library, Lithuanian Film Centre, Lithuanian Cultural Institute, med støtte fra EU-Japan Fest og utenriksdepartementet i Republikken Litauen.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *