Hvorfor er det verdt å lære norsk i Norge, selv om du ikke trenger det på jobb?

I Norge er det virkelig mulig å få jobb selv uten å kunne det tsjekkiske språket. Men å bo i Norge og ikke prøve å lære norsk kan på sikt føre til vanskeligheter både i jobb og sosialt liv.

Det er ganske mange jobber i Norge hvor det ikke er nødvendig å kunne det lokale språket, så du kan definitivt finne jobb her uten å kunne norsk. Det er vanligvis nok å kunne engelsk, og i noen tilfeller er til og med minimal samtale nok.

«I Norge ansetter en rekke bedrifter engelsktalende kandidater som ikke behersker norsk språk. Dette ser man innen teknologi, akademia, arbeidsplasser som hoteller, barer, restauranter, butikker osv.,» sier Karin Ellis, gründer. av Ellis Culture, et selskap som har spesialisert seg på å avmystifisere sosiale normer og uskrevne regler i det norske arbeidsmarkedet.

Det virker som et godt tidspunkt å finne jobb i Norge, selv om du ikke kan språket. Det er virkelig ikke lett for ansatte å tiltrekke seg kvalifiserte medarbeidere.

Motviljen mot å lære det lokale språket kan imidlertid på sikt stenge mange dører for nyankomne, selv om de klarer å finne en jobb der kunnskaper i norsk språk ikke er nødvendig.

«Det er veldig viktig at arbeidsinnvandrere anstrenger seg for å lære norsk, selv om de jobber på et sted hvor språkkunnskaper ikke er påkrevd. Kan du ikke norsk, vil du aldri bli fullt ut akseptert på arbeidsplassen eller i samfunnet ,” K. Ellis er ikke i tvil.

Eksperten la til at språkkonflikter kan oppstå på arbeidsplassen og til og med ansatte i pålitelige og respekterte bedrifter kan nekte å snakke et annet språk enn norsk. Å ikke kunne språket kan muligens gjøre det vanskelig å kommunisere med andre nordmenn.

«Hvis du ikke prøver å lære det lokale språket, kan det påvirke kommunikasjonen din med kollegene dine negativt fordi de kan begrense kommunikasjonen deres med deg. Selv om de snakker engelsk til deg på arbeidsplassen, er det svært sannsynlig at «de ville foretrekker å kommunisere med norsktalende kolleger, mener K. Ellis.

Selv om du bare oppholder deg i Norge en kort stund, er det verdt å lære språket i det minste litt – du kan ende opp med å bestemme deg for å bli lenger.

«Migrantarbeidere som begynner å jobbe på en midlertidig kontrakt blir ofte i Norge lenger enn de først planla. Så etter en stund, når han bestemmer seg for å bytte jobb, begynner han å angre på at han ikke har lært norsk fra starten. Og arbeidsgiveren vil absolutt ikke bli imponert over at den potensielle medarbeideren ikke har tatt seg bryet med å lære norsk”, lærer K. Ellis.

Å lære norsk kan også åpne for bedre jobbmuligheter.

«Å lære norsk kan være nyttig i din karriere, da du vil kunne kommunisere og samarbeide med kolleger på et dypere nivå og unngå misforståelser.» Og arbeidsgivere er ofte oppmerksomme på kommunikasjonsferdighetene til kandidater,” forklarer eksperten.

Bare det å kunne føre en tilfeldig samtale på norsk kan være verdifullt for dine karrieremuligheter og åpne for muligheter for opprykk. Disse uformelle samtalene bidrar faktisk til å understreke evnen til å kommunisere og komme godt overens med de rundt deg.

«I Norge, hvis du vil være en god medarbeider eller en god leder, må du bidra til å skape et godt arbeidsmiljø – interesser deg for kollegene dine, støtte dem, dele informasjon. Å gjøre alt dette er mye enklere hvis du snakker norsk – på denne måten viser du at du har handlet og at du streber etter å være en del av det norske fellesskapet, vil du forstå kulturen i landet, forklarer K. Ellis.

I tillegg har det andre fordeler å ta deg tid til å utvikle språkkunnskapene dine: det kan hjelpe deg å kommunisere lettere utenfor jobben.

«Etter å ha lært norsk blir det mye lettere å kommunisere med nordmenn – du vil tross alt snakke språket deres og forstå vitsene deres. Dere vil kunne dele erfaringer, nyheter, inntrykk med hverandre. Å kunne språket betyr at dere vil ha mer vanlige samtale- og diskusjonstemaer, enten det er lunsjpause eller fest,” bemerker Ellis.

Drevet av thelocal.no.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hvorfor er det verdt å lære norsk i Norge, selv om du ikke trenger det på jobb?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *