Belgia og Norge tar enda et skritt i å danne en energikoalisjon i Nordsjøen

Statsminister Alexander De Croo signerte onsdag et vidtrekkende energisamarbeid med sin norske kollega Jonas Gahr Store. Dette ytterligere samarbeidet bør komme den belgiske energiforsyningen til gode. «Vi må ikke legge alle egg i en kurv,» sa De Croo med henvisning til konflikten mellom Vesten og Russlands viktigste gassleverandør. Den belgisk-norske avtalen legger også opp til mer utveksling av kunnskap og teknologi på energiområdet.

De to statsministrene understreker at de er «likesinnede land», noe som blant annet fremgår av likestilling av energi og klimaambisjoner: de er begge fullt forpliktet til fornybar energi og støtter hverandre for å nå klimamålene. Produksjonen av fornybar energi svinger imidlertid hele tiden. «Men det er ikke en dårlig ting hvis vi er koblet sammen som et land,» sier De Croo. «Energioverskuddet til den ene er derfor forsyningen til den andre. Det er et spørsmål om effektivitet.

For tiden er landet vårt knyttet til alle naboland. Sjøveien er det en forbindelse med Storbritannia, og en forbindelse med Danmark er under utvikling. «Norge kan bli vår tredje viktige forbindelse til sjøs», sier De Croo. «Norge har også all interesse av å være koblet til det europeiske nettverket, og landet vårt støtter dette.» For De Croo er avtalen som ble oppnådd onsdag «et viktig skritt i byggingen av en Nordsjøkoalisjon på energiområdet».

For energiminister Tinne Van der Straeten, som også deltok på signeringen, er det neste steget å gjøre Nordsjøen til et stort bærekraftig energikraftverk. «Med denne avtalen gjenvinner Belgia og Norge lederskapet for den grønne omstillingen», erklærte miljøministeren.

Tillegg

De to landene planlegger også å utveksle kunnskap og teknologi, da de er komplementære. Belgia vil om noen år ha utnyttet alt sitt vindpotensial, mens Norge med sin lange kystlinje fortsatt har mye potensiale. På hydrogenfeltet er de også komplementære – i oktober godkjente den føderale regjeringen en strategi i denne forbindelse. Målet er at Belgia skal bli et import- og transittknutepunkt for grønt hydrogen.

Til slutt ser De Croo «en viktig mulighet» for landet vårt i norsk kunnskap om fangst og lagring av CO2-utslipp fra ulike industrielle prosesser. «Vi trenger ikke finne opp varmtvann på nytt hver gang og kopiere det som fungerer bra fra hverandre», sier De Croo.

Fortsatt i Ukraina-feltet understreket den belgiske og den norske statsministeren at de deler de samme verdiene. Godt samarbeid innen Europa anbefales også. – Vi må holde sammen i årene som kommer og innse at vi er avhengige av hverandre, sa den belgiske statsministeren. «Hvis vi jobber sammen i Europa, er vi robuste og vi kan håndtere mye.»

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *