Hvordan kan en utlending overleve 17. mai?

Nordmenn er den eneste skandinaviske nasjonen som faktisk forbereder seg til nasjonale feiringer. 17. mai, Norges nasjonaldag, er en kjempebegivenhet for hver nordmann. Denne festivalen er trolig den største i Norge.

På denne dagen har alle på seg nasjonaldrakter: kvinner og jenter har fargerike kjoler med hovne skjørt, mens menn og gutter har på seg frakker, toppluer og 1600-tallsstøvler. Nordmenn bruker tradisjonelle rutete mønstre til sine hjem og dekorasjoner.

Noen kostymer er veldig dyre, det er derfor dette karnevalet er veldig viktig for innbyggerne. Barneparader arrangeres i hver by og landsby, akkompagnert av stolthetsrop. Etter paraden, som varer til lunsj, begynner alle å kose seg ved bordet.

Hele bildet ser ganske imponerende ut, men utlendinger kan føle seg litt utelatt fra all moroa – tross alt er festivalen rettet mot Norge. Så, for alle som ikke vet hva de skal gjøre, her er en plan for å blande seg inn i mengden på 17. mai, den viktigste dagen i Norge.

  1. Kle deg som en lokal

1462955682_Sigmund-Flickr1462955682_Sigmund-Flickr

Lettere sagt enn gjort når du ser en bunad, en komplett norsk drakt som koster rundt 70.000 kroner. Dessverre er heller ikke tradisjonelle hovne kjoler de billigste. Men hvis du er en utlending iført en kjole i Heidi-stil, vil nordmenn definitivt vise deg respekt. Dette vil roe deres tvil om overdreven nasjonalisme. Hvis du ikke har råd til nasjonaldrakt, vil det være nok å ha på seg en enkel drakt og bære norsk flagg.

  1. Få flagget

1462957688_AnneCN - Flickr1462957688_AnneCN - Flickr

På tirsdag forvandles nasjonen til et hav av vaiende flagg. Du vil se flagg i hendene på alle nordmenn og henge på hver bygning. Den beste og mest åpenbare måten å være med på feiringen på er å få et flagg som dette. Hvis du vil vise respekt for både Norge og landet ditt, hvorfor ikke ta med flagg fra begge nasjoner?

  1. Lær deg vokabularet for 17. mai.

Dagen begynner klokken 07.00, da orkesteret begynner å vekke alle med tradisjonelle norske sanger. Men etter kjølvannet stopper ikke paraden: prosesjoner vil marsjere utover dagen og alle vil følge marsjerende med jubel, flagg og jubel.

Hvis du ikke vet hvordan du skal vise entusiasme selv, smil med nordmennene og hils dem med varme fraser. Et av de mest passende uttrykkene er «Gratulerer med dagen!» » betyr «Gratulerer med denne dagen». Nordmenn liker også å gjenta den tradisjonelle «Hipp, Hipp, Hurra!» » som betyr «vilje!».

  1. Spis og drikk som en nordmann

17. mai spiser nordmenn hva de vil. Is, vafler, kaker, pølser og annen hurtigmat vil stå på menyen hele dagen. Det er tross alt ingen som vil telle kalorier under landets største høytid!

Det blir også rikelig med drikke denne dagen, men ingen butikker vil selge alkohol fordi 17. mai er søndag i Norge. Det betyr at alkoholmonopolet «Vinmonopolet» stenger dørene for publikum. Så hvis du vil gå i gatene under påvirkning av festlig champagne på en tirsdag ettermiddag, må du planlegge fremover.

  1. Lær nasjonalsangen.

1463306973_javiesker-2501463306973_javiesker-250

Du trenger bare de to første linjene, men å lære «Ja, vi elsker debt landet» (Ja, vi elsker dette landet) er avgjørende for en fredelig 17. mai-feiring. Melodien som er kjent for britene, «God save the Queen», vil også bli hørt, kun forvandlet til den norske «Kongesanen» (kongens sang).

  1. Meld barna dine til den nasjonale paraden

1463307185_ta59a2c31463307185_ta59a2c3

Det kan være for sent, men nordmenn elsker å se barn fra andre nasjoner delta i deres nasjonalparade 17. mai. Hvis barnet ditt er med på prosesjonen, vil du også ønske å hilse på alle i kø, selv om all den norske nasjonalstoltheten virker overdreven. I tillegg, hvis du planlegger å bli i Norge, er det ingen bedre måte å vise barnet ditt landets identitet på.

  1. Forlat Norge

Ettersom nesten ingen nordmenn vil ha reiseplaner 17. mai, kan flyprisene bli ekstremt lave. Du vil sannsynligvis finne et fly fullt av somaliere eller irakere som benytter anledningen til å se sine kjære igjen. Det er vanlig at svensker forlater Norge denne dagen. «Jeg pleier å reise ut av landet 17. mai» – sier Erika, som jobber i et veldedig selskap i Oslo – «Nordmenn kan bli for begeistret med sin lusekofta, flagg og glede.

  1. La alle ferier, men bli i Norge

1462955738_-saipal-Flickr1462955738_-saipal-Flickr

17. mai – dette er en av dagene hvor nordmenn ikke sprer seg til landsbyer og parker, men blir i byen. Så hvis du, som utlendinger flest, er plaget av nasjonalisme, er denne dagen en fin anledning til å oppleve Norges vakre natur, uten å bli plaget av vandrende nordmenn.

Gratulerer!

Likte du det? Bruk et sekund på å støtte Eglė på Patreon!

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *