Norge, Sverige og Finland har blitt enige om å opprette en militær transportkorridor i Arktis

Tre nordeuropeiske land har blitt enige om å opprette en «militær transportkorridor» i Arktis for å sende tropper og utstyr til Finland midt i økende spenninger med nabolandet Russland, sa Norges statsminister torsdag.

Norges statsminister Jonas Gahras Store (Jonas Garas Stiorė) ønsket dette «viktige skrittet velkommen», og sa at det er den siste sikkerhetsmanøveren etter at Finland og Sverige ble med i NATO.

Russland har begynt å styrke sine militære styrker i Arktis, og Finland og Sverige har sluttet seg til alliansen som svar på endringer i sikkerhetssituasjonen etter Russlands krig mot Ukraina i 2022 .

– I dag ble vi enige om å opprette en militær transportkorridor gjennom Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland, sa JG Store etter et møte med sin svenske kollega Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb.

– Dette vil sikre at tropper og utstyr raskt kan flyttes fra norske havner til Finland via Sverige, la han til.

Sverige og Finland forlot flere tiår med militær alliansefrihet og søkte om å bli medlemmer av NATO som svar på Russlands invasjon av Ukraina for nesten to år siden.

I april i fjor ble Finland det 31. medlem av Alliansen og Sverige ble med i Alliansen i mars i år.

De siste årene har den geopolitiske betydningen av den tøffe arktiske regionen vokst etter hvert som smeltende isbreer åpner for nye sjøveier og tilgang til ressurser.

I mars, under NATOs største militærøvelse siden slutten av den kalde krigen, kalt Steadfast Defender, som varte i fire måneder, trente også soldater i Arktis.

Under president Vladimir Putin har Russland økt sine kapasiteter i Arktis, hjemmet til den mektige nordflåten, Russlands største marine. Denne flåten inkluderer mange ubåter utstyrt med atomstridshoder.

Den norske regjeringen sa i sin uttalelse at landenes forsvarsministre vil lede utviklingen av korridoren.

«Sammen vil de identifisere hindringer, oppdatere nødvendige forskrifter og lovverk, og investere i infrastrukturen som trengs for å sikre rask og effektiv militær mobilitet,» heter det i uttalelsen.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *