Hva bør Ajax, PSV, Feyenoord og AZ gjøre for å tilbringe vinteren i Europa?

Vinter-VM er rett rundt hjørnet, men først begynner sannhetens europeiske uker for Ajax, PSV, Feyenoord og AZ. Spiller disse 4 nederlandske klubbene fortsatt europeisk fotball i 2023? Og i hvilken av de 3 konkurransene gjør de dette: Champions League, Europa League eller Conference League? Vi diskuterer tingenes tilstand og ser frem til de siste europeiske rundene i 2022.

Ajax: 3. plass i Champions League-gruppen

Til tross for de 2 stygge nederlagene mot italienske Napoli, har Ajax fortsatt en liten sjanse til å tilbringe vinteren i Champions League. De er 6 poeng bak nummer 2 Liverpool, men kan passere engelskmennene avhengig av gjensidige resultater. Da må Ajax vinne sin neste kamp mot Liverpool med minst 2 måls forskjell. Og så må han vinne finalen mot Rangers FC selv og håper Liverpool slår Napoli i prosessen.

Hvis det ikke fungerer, er det viktig å holde seg på 3. plass i gruppen. I dette tilfellet vil Ajax fortsette i februar 2023 mellomrunden i den andre europeiske konkurransen, Europa League. Siden Ajax allerede har vunnet 4-0 mot Rangers, har de allerede bygget opp en betydelig margin for gjensidige resultater. Hvis de to lagene ligger likt på poeng, har Ajax råd til et 3-0-tap mot Giovanni van Bronckhorsts lag. Og hvis Ajax fortsatt ligger nederst i gruppen, er den europeiske sesongen umiddelbart over.

Rangering etter 4 av 6 runder: 1. Napoli (12 poeng), 2. Liverpool (9 poeng), 3. AJAX (3 poeng), 4. Rangers FC (0 poeng)

Gjenstående program: AJAX-Liverpool (26. oktober 2022, kl. 21.00), Rangers FC-AJAX (1. november 2022, kl. 21.00)

PSV: 2. plass i Europa League-gruppen

PSV har spilt tøft mot sveitsiske FC Zürich to ganger og vet allerede at de ikke blir sist i gruppen sin. Han er derfor allerede sikker på den europeiske overvintringen, men det er foreløpig ikke kjent om han fortsetter i Europa League eller går ned til Conference League. Eindhoven-befolkningen har fortsatt en innhentingskamp mot ligaledere Arsenal – opprinnelig planlagt til september, men kansellert etter dronning Elizabeth IIs død – og spiller deretter hjemme mot engelskmennene. Siste kamp er mot norske Bodø/Glimt, som PSV allerede har uavgjort 1-1 mot.

PSV jobbet hardt på målforskjell og det kan komme godt med til sluttspillet i Norge. Ved uavgjort der er det innbyrdes resultat likt, men PSV har mest sannsynlig et overtak mot Bodø/Glimt når det gjelder målforskjell. Det gjenstår imidlertid å se hvordan Eindhoven-siden vil klare seg i sin diptyk med gruppefavorittene Arsenal. Hvis PSV blir 1., går de direkte til knockout-fasen av Europa League og spiller ikke i Europa igjen før i mars 2023. Med en 2. plass er mellomrunden (mot en av taperne i Champions League), planlagt til kl. februar 2023, er planlagt til februar 2023. Faller PSV til 3. plass, spiller de også en mellomrunde i februar 2023, men da i Conference League.

Rangering etter 4 av 6 runder: 1. Arsenal (9 poeng)*, 2. PSV (7 poeng)*, 4. Bodø/Glimt (4 poeng), 4. FC Zurich (0 poeng)
* = Arsenal og PSV har fortsatt 1 innhentingskamp å spille.

Gjenstående program: Arsenal-PSV (20. oktober 2022, kl. 19.00), PSV-Arsenal (27. oktober, kl. 18.45), Bodø/Glimt-PSV (3. november 2022, kl. 21.00)

Les også: Hvorfor er fotball den eneste kollektive ballsporten uten ren spilletid?

Feyenoord: 1. plass i Europa League-gruppen

Morsomt nok er de 4 klubbene i Feyenoords gruppe på samme nivå, så det kan alltid gå begge veier. Rotterdam-laget er øverst på målforskjell, men det kan bare være slutten på historien om 2 kamper. De spilte uavgjort 2-2 mot danske FC Midtjylland. Dersom disse 2 lagene finner seg på lik poengsum er det ikke det innbyrdes resultatet, men forskjellen i mål som blir avgjørende. Feyenoord er sikret en europeisk vinter med seier over Østerrikes Sturm Graz, etter 6-0-seieren i forrige møte. Siste kamp er hjemme mot italienske favoritter Lazio Roma, som slo Feyenoord i Roma 4-2.

Som nevnt er løpet i Feyenoord-gruppen fortsatt fullt åpent. Hvis Feyenoord beholder sin 1. plass, trenger de ikke å spille Europa League igjen før i mars 2023. En 2. plass i gruppen gir billett til Europa League mellomrunde, som finner sted i februar 2023. Hvis Feyenoord blir 3. , det går videre til Conference League mellomrunde, som er planlagt samtidig. Og faller Feyenoord videre til 4. plass, blir det eliminert i Europa.

Rangering etter 4 av 6 runder: 1. FEYENOORD (5 poeng), 2. FC Midtjylland (5 poeng), 3. Lazio Roma (5 poeng), 4. Sturm Graz (5 poeng)

Gjenstående program: Sturm Graz-FEYENOORD (27. oktober kl. 21.00), FEYENOORD-Lazio Roma (3. november 2022, kl. 18.45)

AZ: 1. plass i Conference League-gruppen

Eredivisie-lederne AZ måtte svelge sitt første nederlag på lenge på Kypros mot Apollon Limassol. Men det er absolutt ingen mann over bord i Alkmaar, for AZ har den europeiske overvintringen i hendene. Det er nok med 1 seier eller 2 uavgjort i de siste gruppekampene mot FC Vaduz (Liechtenstein) og SK Dnipro-1 (Ukraina).

Dersom AZ ønsker å beholde sin 1. plass, må man uansett passe seg for ikke å tape mot Dnipro-1. Gruppelederne går direkte videre til 16-delsfinalen i Conference League og spiller ikke europeisk fotball igjen før i mars 2023. Nummer 2 spiller en mellomrunde i februar 2023, og står overfor et av Champions League-frafallene. Hvis alt går galt for AZ, kan han også falle til 3. plass i gruppen. I dette tilfellet vil han ikke ha en ny sjanse etter vinterpausen og den europeiske sesongen avsluttes umiddelbart.

Rangering etter 4 av 6 runder: 1. AZ (9 poeng), 2. SK Dnipro-1 (7 poeng), 3. Apollon Limassol (4 poeng), 4. FC Vaduz (2 poeng)

Gjenstående program: FC Vaduz-AZ (27. oktober kl. 18.45), AZ-SK Dnipro-1 (3. november kl. 18.45)

Hvis alt går bra, vil Nederland derfor også være aktive i europeiske konkurranser i 2023 med 4 klubber. Dette er viktig, for denne sesongen er det flere Champions League-billetter på spill, som vi forklarer i denne artikkelen. Nederland ligger på 6. plass i den europeiske koeffisientrangeringen – som bestemmer billettfordelingen – og må ligge foran nummer 7 Portugal denne sesongen. Portugiserne tar imidlertid igjen og Nederland kan bruke alle poengene fra Ajax, PSV, Feyenoord og AZ. Den nåværende plasseringen på koeffisientrangeringen finner du her.

(Kilde: UEFA, Champions League, Europa League, Conference League, Conference League, Bert Kassies. Bilder: Paolo Bona/Shutterstock)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *