Husker du ting bedre hvis du skriver dem ned for hånd? · Helse og vitenskap

Hvor kommer denne nyheten fra?

Norske forskere har studert påvirkningen av skriving, tegning eller skriving på den elektriske aktiviteten i hjernen vår (1). De valgte ut 16 barn og 16 voksne til denne studien. Deltakerne måtte skrive, tegne og skrive 15 forskjellige ord mens elektroder på hjernen registrerte elektriske signaler.

Studieresultatene tyder på at skriving, tegning og skriving utvikler ulike hjerneaktiviteter. Hjerneaktivitetene involvert i håndskrift og tegning var mer like enn hjerneaktivitetene involvert i skriving.

Forskere fant at når skriving og tegning var en del av en læringsprosess, ble hjernen mer stimulert. Som et resultat dukket det opp komplekse nettverk i hjernen. Etter å ha skrevet på et tastatur, var mindre kompliserte nettverk tydelige. Disse nettverkene ville øke sjansene for å huske noe.

Ifølge forskerne fortsetter moderne datateknologi absolutt å spille en rolle i utdanningen, men skriving og tegning bør ikke neglisjeres.

Kilde

(1) Ose Askvik E, van der Weel FRR, van der Meer ALH. Betydningen av kursiv versus skriving for klasseromslæring: en EEG-studie med høy tetthet med 12 år gamle barn og unge voksne. Psykolog før. 28. juli 2020; 11:18 10.

Hvordan skal vi tolke denne nyheten?

Denne studien viser at det er klare forskjeller i hjerneaktivitet når du skriver og tegner på den ene siden og når du skriver på den andre. Å skrive og tegne har større innvirkning på hjerneaktiviteten fordi de krever mer komplekse bevegelser enn å skrive. Studien viser imidlertid ikke direkte at skriving og tegning fører til bedre å huske. Forskere mistenker dette basert på hjerneaktivitet.

Antall deltakere i denne studien var begrenset. I tillegg ble 4 barn ekskludert fra analysen på grunn av dysleksi og ADHD, det samme var 4 voksne for å holde gruppene like. Derfor bør det utvises forsiktighet når man tar beslutninger for store grupper av barn og voksne.

Det skal bemerkes at tegningen og skrivingen i denne studien ble utført med en digital penn på et nettbrett. Moderne teknologier er derfor ikke helt utelukket fra penn og papir.

Konklusjon

En norsk studie sammenlignet hjerneaktiviteten som oppstår etter skriving, tegning og skriving. Å skrive og tegne hadde mer innflytelse på hjerneaktiviteten fordi de er mer komplekse bevegelser. Denne studien viser imidlertid ikke at skriving og tegning fører til bedre memorering. Forskere mistenker dette basert på hjerneaktivitet.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *