G. Nausėda: Rammeloven for forholdet mellom NATO og Russland har mislyktes

Litauens president Gitanas Nausėda ba tirsdag i Haag om anerkjennelse av at rammeloven for forholdet mellom NATO og Russland har mislyktes, rapporterte presidentskapet.

«Når Russland utplasserer taktiske atomvåpen i Hviterussland, må vi endelig innrømme og fastslå det åpenbare: Rammeloven for forholdet mellom NATO og Russland har mislyktes», sa han og henvendte seg til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og til lederne i Polen. , Romania og Nederland. , Belgia, Norge og Albania, sa G. Nausėda.

Under NATO-Russland-rammeavtalen fra 1997 har Alliansen forpliktet seg til ikke å permanent utplassere store styrker i Sentral- og Øst-Europa, inkludert de baltiske statene.

Den litauiske presidenten presenterte de viktigste sakene fra NATO-toppmøtet i Vilnius 11.-12. juli med NATO-sjefen i Haag.

G. Nausėda understreket viktigheten av avskrekking og forsvarsforsterkning og oppfordret Vilnius til å ta alle nødvendige tiltak for å konkret implementere beslutningene om fremadrettet forsvar som ble tatt på NATO-toppmøtet i Madrid.

I følge den litauiske lederen er de viktigste av disse godkjenningen av nye regionale forsvarsplaner, styrking av luftvernsystemer på alliansens østflanke og økning av avanserte forsvarsevner.

«I året siden Madrid-toppmøtet har sikkerhetssituasjonen på NATOs østflanke forverret seg. Vi står overfor en stadig voksende trussel, og vi må svare på den på en adekvat måte. Avskrekking og fremadrettet forsvar er den viktigste prioriteringen i dag,» sa G. Nausėda .

Han understreket at krigen i Ukraina har pågått i nesten 500 dager og det er ingen tegn til at den kan ta slutt i nær fremtid, derfor er fortsatt tilførsel av våpen til Ukraina nødvendig.

«I Vilnius må vi gjøre det klart at Ukraina er en del av den transatlantiske sikkerhetsarkitekturen, at det vil bli medlem av Alliansen så snart som mulig, og bli enige om en klar vei for å bli medlem.» , hevdet G Nausėda .


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *