G. Landsbergis: Vi setter stor pris på Norges løfte om å forsvare Litauen skulder ved skulder

Neste år kommer en ny rotasjon av norske soldater til den internasjonale bataljonen av NATOs fremskutte styrker i Litauen, meldte Utenriksdepartementet (UD) fredag.

Besøkende utenriksminister Gabrielius Landsbergis besøkte soldatene fredag.

«Jeg er stolt over å ha muligheten til å personlig takke de norske soldatene som har beskyttet, beskytter og vil beskytte Litauen, så vel som det norske folk for deres samarbeid. Dette besøket er nok et udiskutabelt bevis på at vi alle sammen skaper europeisk sikkerhet.» , sa ministeren sitert i rapporten.

Sammen med Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt reiste han til Bardufoss, hvor han møtte representanter for det norske militæret.

– Vi er klare til å holde sammen for å forsvare Litauen, sa generalmajor Lars Lervikas, sjef for det norske landforsvaret, på møtet, sitert i en uttalelse fra det litauiske utenriksdepartementet.

Representanter for norsk militær og sikkerhet orienterte lederne for litauisk og norsk diplomati om vurderingen av den europeiske sikkerhetssituasjonen og Norges vilje til å bidra til sikkerheten til Litauen, regionen og EU, hele det europeiske kontinentet.

Vi er klare til å holde sammen for å forsvare Litauen.

Ifølge data fra UD har norske soldater, samt tungt militært utstyr, vært konstant på rotasjon som en del av den fremre bataljonen av NATO-styrker i Litauen siden 2017.

Den nye soldatrotasjonen, som utenriksministrene i Norge og Litauen møttes med, kommer til Litauen i begynnelsen av 2023.

Den tyskledede NATO-bataljonen i Litauen er en av fire slike militære enheter på NATOs østgrense. Andre bataljoner er lokalisert i Polen, Latvia og Estland.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *