Forskere: 90-åringer har en spesifikk drikkevane

En studie utført av Norges Universitet i Tromsø viser at selv et relativt moderat alkoholforbruk har overraskende stor effekt på forventet levealder.

– Resultatene våre viser at hvis du ikke drikker i det hele tatt, eller bare noen få ganger i året, er det mye større sannsynlighet for at du blir 90 år eller eldre, sier Tormod Brenn, professor i folkehelse ved Universitetet i Tromsø. og hovedforfatter av forskningen.

Økt helserisiko

Studien er basert på data fra rundt 1000 norske menn født mellom 1925 og 1929, som ble gjenstand for jevnlige helseundersøkelser og spørsmål om røykevaner, fysisk aktivitet, sivilstatus og alkoholforbruk.

«120 menn av 1000 nådde 90, eller 15 prosent av deltakerne. Nesten 60 prosent av dem sa at de aldri drikker eller bare drikker noen få ganger i året, sier Brenn.

Trenden var klar: Jo oftere deltakerne drakk, jo mindre sannsynlig var det at de nådde 90.

Deltakerne ble ikke spurt om hvor mye de drakk, bare hvor ofte de drakk og hvor ofte de var fulle. Ifølge forskerne var dette nok til å anslå mengden alkohol de drakk.

«Det var overraskende at selv moderat alkoholforbruk over en persons levetid hadde en slik innvirkning på forventet levealder,» sa Brenn.

DE forskere Dessverre er det noen bevis på at eldre mennesker drikker mer og mer i disse dager.

«Alle bør være forsiktige med alkoholforbruket og tenke på hvordan det påvirker resten av livet,» sier Brenn.

Grunnen til at ingen kvinner ble inkludert i studien er at de norske forskerne brukte data fra en offentlig undersøkelse som i utgangspunktet kun fokuserte på menn på 1970-tallet.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *