FNs menneskerettighetsråd avviser forslaget om å holde Xinjiang-debatt

FNs menneskerettighetsråd stemte torsdag mot å holde en debatt i Genève om påståtte overgrep i Kinas Xinjiang-region, et stort tilbakeslag for vestlige makter.

USA og deres allierte presenterte det første utkastet til resolusjon om utviklingen i Kina for FNs øverste menneskerettighetsorgan forrige måned, i håp om å holde i det minste en diskusjon om Xinjiang.

Avstemningen kommer etter at tidligere FNs rettighetssjef Michelle Bachelet la ut sin lenge forsinkede rapport om Xinjiang i slutten av august, med henvisning til mulige forbrytelser mot menneskeheten mot uigurer og andre muslimske minoriteter i den vestlige delen av Kina.

Men intenst press fra Beijing ser ut til å ha hatt en effekt på velgerne, med rådet med 47 medlemmer som stemte 19-17 mot debatten, med 11 land som avsto.

Bolivia, Kamerun, Kina, Cuba, Eritrea, Gabon, Indonesia, Elfenbenskysten, Kasakhstan, Mauritania, Namibia, Nepal, Pakistan, Qatar, Senegal, Sudan, De forente arabiske emirater, Usbekistan og Venezuela ønsket ikke å holde diskusjonen.

Argentina, Armenia, Benin, Brasil, Gambia, India, Libya, Malawi, Malaysia, Mexico og Ukraina avsto.

Frem til torsdagens skjebnesvangre øyeblikk i FNs nasjoners hus kjempet vestlige allierte hardt for flertall.

Blant landene som støttet utkastet til vedtak er Storbritannia, Canada, Sverige, Danmark, Finland, Island, Norge, Australia og Litauen.

En vestlig diplomat understreket at uavhengig av utfallet hadde «mål nummer én» – å trekke alles oppmerksomhet på det som skjer i Xinjiang – blitt oppnådd.

«Kampen fortsetter»

Bachelets rapport, som ble utgitt 31 minutter før hans periode var over, fremhevet «troverdige» påstander om utbredt tortur, vilkårlig internering og brudd på religiøse og reproduktive rettigheter.

I den støttet FN langvarige påstander fra aktivister og andre om at Beijing arresterte mer enn en million uigurer og andre muslimer og tvangssteriliserte kvinner.

Beijing avviste påstandene på det sterkeste og anklaget på sin side menneskerettighetskontoret for å «ha seg ned til det punktet å bli en useriøs og medskyldig av USA og Vesten».

Kina sier at det finnes yrkesopplæringssentre i Xinjiang-regionen for å motvirke ekstremisme.

I Genève og i hovedsteder har Kina startet en all-out offensiv for å avvise rapporten og påtvinge «sannheten» på rettighetssituasjonen i Xinjiang.

Observatører sier at afrikanske land, hvor Kina er en stor kreditor etter å ha gjort enorme investeringer i infrastruktur og andre områder, har vært utsatt for spesielt intens lobbyvirksomhet.

«Vi kjenner kinesernes innflytelse, spesielt i Afrika», sa den vestlige diplomaten og la til at mange land er motvillige til å stemme mot et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd.

«Det er en veldig vanskelig oppgave for mange land,» innrømmet diplomaten. «Kampen fortsetter.»


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *