Farskap er sport i Norge

Pierre-Nicolas Lemyre kommer opprinnelig fra Quebec og har bodd i Norge i 18 år. Det var der barna hans Tobias på 9 år, Kaisa på 8 år og Ebba på 3 år ble født. Det var fra Oslo han snakket med Pressen av farskap i landet til Norsk – de norske.Hadde du rett til pappapermisjon?

Når et barn blir født i Norge, har far og mor to ukers permisjon sammen. Da har far i løpet av barnets første år 10 ukers pappapermisjon. Men det er ikke så perfekt eller romantisk som det høres ut. I praksis er det vanskeligere enn på papiret, spesielt for folk som har egen virksomhet eller som er konsulenter.

Da jeg var tidlig i karrieren, var det ikke stressende å være borte i 10 uker. Men for min yngste var jeg direktør og jeg ble bare erstattet på deltid. Jeg måtte lese e-postene mine under pappapermisjonen og følge opp.

Er det lett å ta vare på barnet ditt?

For ni år siden, da vårt første barn ble født, var det ikke nok barnehageplasser til alle. Det skapte mye stress for nybakte foreldre. Siden den gang har regjeringen lagt mye penger i å lage nye barnehager og de dekker 100 % av etterspørselen.

Hva gjør norske fedre med barna sine?

Mange fedre utnytter de 10 ukene med pappapermisjon for å komme tilbake i form. Bestemoren eller bestefaren tar seg av barnet, mens faren trener! Det er også vanlig å se fedre løpe med små barn i en buggy, eller sykle med tilhenger. Om vinteren er det populært å gå langrenn, med barna i pulk.

Her er naturen lett tilgjengelig og gratis. Du betaler aldri for inngangsbillett til langrennsløyper eller nasjonalparker. Mange andre aktiviteter er veldig dyre, fordi minstelønnen er veldig høy. En kinobillett koster 150 kroner ($25). Det må regne veldig, veldig hardt i flere dager før det går på kino!

Har nordmenn mange barn?

I Oslo har vi inntrykk av at det er mange flere barn enn i Montreal. Men fremfor alt er folk som har barn mer synlige. De går til byen med barnevogner; busser og metro er lettere tilgjengelig enn i Montreal. Det er vanlig å gå inn på en buss og se fem barnevogner. Den store sidedøren gjør det superenkelt å komme inn, trinnet er lavere og vi slipper å vise billetten til sjåføren. Systemet fungerer på ære.

Finner norske fedre tid til å være sammen med barna sine?

Vi avslutter arbeidet tidlig, sammenlignet med Quebecers. Om vinteren jobber vi fra 08.00 til 16.00. Om sommeren er vi ferdige kl. 15.00. Når jeg forlater kontoret kl. 16.00 tar det meg 15 minutter å komme meg hjem, jeg er der kl. 16.15. Vi drar ofte. til middag kl 17, så har barna våre aktiviteter.

På mandager og onsdager har våre to større barn langrennstimer på en klubb i nabolaget vårt. Om sommeren er det sykkel- og fotballtimer. Alle unntatt én av guttene i klassen til sønnen min er på fotballaget. Dette gjør idretten til et viktig sosialt redskap for ungdom. Treningen starter kl 18:15, alle er der og alle har spist!

Norge

– Innbyggertall i 2014: 5 millioner

– Fruktbarhetstall i 2012: 1,85 barn per kvinne

– Fedrepermisjon: To uker etter fødselen, deretter ti uker forbeholdt fedre, utbetalt tilsvarende 80 % til 100 % av inntekten.

Quebec

– Innbyggertall i 2014: 8 millioner

– Fruktbarhetstall i 2012: 1,67 barn per kvinne

– Fedrepermisjon: fem uker betalt tilsvarende 70 % av inntekten (maksimal forsikringsbar inntekt på $69 000 per år).

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *