Et russisk krigsskip gikk inn i dansk territorialfarvann

En russisk korvett tok seg inn i dansk territorialfarvann i Østersjøen to ganger fredag. Dette varslet det danske forsvaret.

Et russisk fartøy kom først inn i dansk territorialfarvann nord for øya Christiansø i Sør-Sverige ved 02-tiden. 30 minutter lokal tid.

– Noen timer senere krysset den samme korvetten igjen linjen til dansk territorialfarvann, også nord for øya Christiansø, sa det danske militæret i en uttalelse.

«Etter å ha mottatt et signal fra marinens maritime operasjonsenhet via sivil VHF-radiokommunikasjon, forlot det russiske fartøyet umiddelbart dansk territorialfarvann», heter det i en uttalelse fra militæret. Hæren sa at den ikke hadde noe mer å legge til.

Senere kunngjorde det danske utenriksdepartementet at det diskuterte denne hendelsen med den russiske ambassadøren i Danmark, Vladimir Barbin. Departementet bemerker at inngrepet kommer etter at et russisk militært spionfly krenket dansk luftrom i slutten av mars.

«Russland ignorerer nok en gang internasjonale regler ved å ignorere og ikke respektere grenser. Det har blitt gjort veldig klart for den russiske ambassadøren at denne typen handling er absolutt uakseptabel,» understreket den danske utenriksministeren. Utenriksminister Jeppe Kofod, i en egen uttalelse.

«Jeg vil være veldig tydelig: skremmemetoder er ikke effektive mot Danmark. Vi vil ikke tolerere denne typen russiske provokasjoner,» la ministeren til.

«En ekstremt uansvarlig, grov og fullstendig uakseptabel russisk provokasjon midt i #fmdk,» tvitret Kofod, med henvisning til demokratifestivalen Folkemødet.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og noen medlemmer av hennes kabinett og opposisjonsledere deltar for tiden på den fire dager lange politiske festivalen, som dekker klima, forsvarspolitikk og andre spørsmål. «Folkemødet»-festivalen finner sted på øya Bornholm, som ligger like ved øya Christiansø og hvor det russiske skipet entret dansk territorialfarvann.

«Jeg tror dette viser at Russland bevisst bestemte seg for å gjennomføre en slik provokasjon ved hjelp av et krigsskip i en tid da vi i Danmark feirer demokrati og ytringsfrihet på Folkemødet-festivalen. Dette sier mye,» bemerker J. Kofodas .

Danmark er medlem av NATO og har siden starten av den russiske invasjonen av Ukraina i februar overført antitank- og anti-skip missilsystemer til Kiev.

Den lille øya Christiansø ligger ca. 300 km fra den russiske enklaven Kaliningrad.

Drevet av thelocal.dk og cphpost.dk.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Et russisk krigsskip gikk inn i dansk territorialfarvann

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *