Estland vil søke å slutte seg til G-7-erklæringen om Ukraina

Det estiske utenriksdepartementet lanserer landets tilslutning til felleserklæringen fra de syv store landene (G-7) om langsiktig støtte til Ukraina og vil sende det tilsvarende dokumentet til Ministerrådet for behandling torsdag.

Utenriksminister Margus Tsahkna sa at å slutte seg til G-7 felles uttalelse vil bekrefte at Estland vil støtte Ukraina så mye som nødvendig og vil fortsette å støtte det på alle mulige måter.

– Ved å slutte seg til den felles uttalelsen vil Estland igjen bekrefte sin sterke støtte til Ukraina, som utrettelig kjemper for sikkerheten til hele Europa, sa Tsahkna i en uttalelse. «Vi er forberedt på å gjøre langsiktige sikkerhetsforpliktelser for å hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv, sikre sin frie og demokratiske fremtid og avskrekke fremtidig russisk aggresjon.»

Estlands posisjon til å støtte Ukraina i prosessen med å bli medlem av EU og NATO endres ikke, og Estland vil fortsette å kreve opprettelsen av en domstol med internasjonalt mandat som vil holde russiske ledere ansvarlige for krigsforbrytelser og aggresjon begått i Ukraina.

På sidelinjen av NATO-toppmøtet i Vilnius i forrige måned kunngjorde G-7-landene en felles støtteerklæring til Ukraina, som har som mål å yte politisk, militær, finansiell og økonomisk bistand fortsetter i Kiev i samsvar med bilaterale avtaler mellom Ukraina og sine partnere.

En mer detaljert liste over forpliktelser som skal gjøres av Estland vil bli etablert under forhandlinger med Ukraina etter at Estland slutter seg til felleserklæringen, og tar hensyn til Tallinns kapasiteter og Kievs behov.

Til dags dato har 15 land sluttet seg til G-7 felleserklæringen: Finland, Sverige, Danmark, Norge, Island, Tsjekkia, Romania, Belgia, Nederland, Irland, Portugal, Spania, Hellas, Nord-Makedonia og Latvia.

G-7 ble grunnlagt i 1976 og er en gruppe som samler de syv største industrielle demokratiene i verden: USA, Italia, Japan, Canada, Frankrike og Tyskland.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *