Er Danmark et trygt land?

Det var nylig en skyting i bydelen Nørrebro i København, der en våpenmann brøt seg inn i en frisørsalong og skjøt og drepte en person der. Så, er denne historien en sjelden tilfeldighet, eller er denne typen våpenvold i landet mer vanlig enn det ser ut til? Med andre ord, hvor trygt er Danmark og hvordan er våpenkriminalitetssituasjonen sammenlignet med andre land?

Hvordan defineres sikkerhet?

Sikkerhet kan handle om mange ting, fra internasjonale eller nasjonale konflikter til politisk ustabilitet eller antall politi i et bestemt land.

Institute for Economics and Peace, en global tenketank som analyserer fred og kvantifiserer dens økonomiske fordeler, produserer Global Peace Index, som årlig rangerer 163 land på deres nivå av fred og ro.

Indeksen bruker 23 forskjellige indikatorer for å vurdere et lands tilpasning. Disse indikatorene er delt inn i tre ulike kategorier, som inkluderer pågående nasjonale og internasjonale konflikter, offentlig sikkerhet og landssikkerhet og militarisering.

Kategorien offentlig sikkerhet undersøker ti forskjellige kriterier som lar oss vurdere nivået av harmoni eller uenighet i et land.

Noen av disse kriteriene er relatert til kriminalitet, som for eksempel opplevd kriminalitetsnivå i samfunnet, antall drap per 100 000 mennesker. mennesker, voldelig kriminalitet, sannsynlighet for voldelige protester, antall personer fengslet per 100 000 mennesker, og hjemlandssikkerhet og politifolk per 100 000 mennesker. mennesker.

Hvor er Danmark på listen?

i 2022 i fredsindeksen rangerte Danmark på 4. plass av 163 land. Vurdert på en skala der 1 var mest fredelig og 163 var minst fredelig.

Bare Island, New Zealand og Irland slo Danmark, mens de andre nordiske landene – Finland, Norge og Sverige – kom på henholdsvis 14., 17. og 26. plass.

For kriteriet «opplevd kriminalitet i samfunnet» er Danmark i den høyeste kategorien (18. plass), foran Sverige, men bak Norge, Finland og Island, og foran land som Storbritannia (33.), USA (35.) og Canada (36.). .

I følge statistiske data, i 2022 100 tusen i Danmark. mennesker hadde 1,48 drap. Norge registrerte færre drap (henholdsvis 1,28 per 100 000 mennesker), mens Sverige, Island og Finland registrerte flere (henholdsvis 1,61, 1,74 og 1,82).

Situasjonen med våpenkriminalitet

Masseskyting er ekstremt sjeldne i Danmark. i 2022 3. juli Skytingen i København, som tok livet av tre mennesker, var den første masseskytingen på syv år.

I 2015 ble to personer drept og fem politifolk såret i skyting organisert av islamister på et kultursenter og en synagoge i København.

i 2022 viser tall fra politiet at det var 18 skytinger på offentlige steder knyttet til gjengkriminalitet i fjor, inkludert motorsykkelgjenger. i 2021 var det 33 slike hendelser i 2020. – 49.

I fjor døde fire personer i gjengrelaterte voldelige hendelser (inkludert skyting, knivstikking og andre voldelige hendelser). i 2021 ble det registrert seks slike dødsfall, og 16 i 2020. Riktignok økte antallet hendelser som ble registrert av politiet i 2022 noe til 36 fra 28 for ett år siden.

Ifølge svensk politi var det i 2020 47 dødsskytinger i Sverige, og i 2021 – 45, eller omtrent 0,4-0,45 dødelige skytinger per 100 000 mennesker. i 2022 har antallet dødsskytinger i Sverige økt til 62, noe som betyr 100 000 0,65 dødelige skytinger per innbygger.

Til sammenligning er det europeiske gjennomsnittet rundt 0,16 skytevåpendødsfall per 100 000 innbyggere. befolkning.

Selv om det kan virke som disse tallene viser at Danmark er i en svært gunstig situasjon sammenlignet med nabolandet, bør det bemerkes at gjengkrigføring i København i 2017 økte antallet væpnede forbrytelser det året. Det var 87 gjengrelaterte skytinger det året.

Så er Danmark et trygt land?

Globalt er Danmark et trygt land. Nesten alle indikatorene til Global Peace Index har en score på 1 (de eneste unntakene er 2 for våpenimport og forhold mellom naboland).

Sammenlignet med andre lignende land, sier G7-landene og andre europeiske land, rangerer Danmark over gjennomsnittet både i den samlede poengsummen til Global Peace Index og i noen kategorier som kriminalitetsraten og antall drap per 100 000 innbyggere. mennesker.

Danmark har lavere våpenkriminalitet enn sammenlignbare land.

I følge statistikk er Danmark et av de minst farlige landene i verden og i Europa ifølge de fleste indikatorer, inkludert væpnet vold. Til syvende og sist avhenger imidlertid om du føler deg trygg eller ikke av mange faktorer, inkludert personlige.

Drevet av thelocal.dk.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Er Danmark et trygt land?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *