en enestående erfaring i Europa for å behandle psykiske lidelser uten medisiner

Et eksperiment ble satt i gang i 2017 på det psykiatriske sykehuset i Tromsø by, på grensen til Norge, i Lappland: behandling av psykiske lidelser uten kjemi. Hans «medikamentfrie» enhet er ulik noen annen. Den har seks senger for et team på 24 personer og har tatt imot hundre pasienter på fem år.

«Når de ankommer enheten, tar omtrent halvparten av personene nevroleptika. Jeg tror at halvparten av dem har lyktes eller er i ferd med å trekke seg tilbake.», sier direktøren for denne enheten, Christine Nyquist, til magasinet «We, the Europeans» (video). Etter enheten i Tromsø har det åpnet noen få andre «rusfrie» tjenester i landet.

«Lytt til pasienter og betrakt dem som likeverdige partnere»

I opphavet til denne bevegelsen, en reaksjon på det norske psykiatriske systemets utskeielser. Mette Elingsdalen, president i pasientforeningen WSOhar fordømt disse utskeielsene i mer enn ti år: «Tvangspsykiatrien er høyt utviklet i Norge. Sammenlignet med mange andre land er det mange som tvinges til å ta medisiner eller legges inn på sykehus. Det var ikke mulig å få hjelp hvis man ikke ville ha medisiner Dette har blitt fordømt i årevis, bl.a. de FNs komité mot tortur

Sammen med fire andre pasient- og familieforeninger kjempet aktivisten for kjemikaliefrie behandlinger. I 2015 blir de hørt. Bent Høje, daværende norsk helseminister, beordret etablering av «medikamentfrie» enheter på offentlige sykehus. En verdensnyhet: «Mitt ønske som statsråd var å skape et helsesystem basert på å lytte til pasientene. I dette systemet var tanken ikke bare å lytte til pasientene, men også å betrakte dem som likeverdige partnere. Norge er et land med lavt hierarki. , så ideen min den gang var en del av en veldig norsk samfunnsvisjon.»

> Replays av France Télévisions nyhetsmagasiner er tilgjengelige på Franceinfos nettsted og mobilapplikasjonen (iOS & android), delen «Magasiner».

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *