Hysteri brøt ut i Russland på grunn av den oppdiktede uttalelsen til V. Zelensky

På møtet mellom europeiske ledere ba G. Nausėda om enhet til støtte for Ukraina

Litauens president Gitanas Nausėda, som deltar på møtet i det europeiske politiske fellesskapet i Tsjekkia, oppfordret demokratiske land til å forbli fokuserte og forente i spørsmålene om støtte til Ukraina og sanksjoner mot Russland som angriper landet.

«Sikkerhet og fred i Europa er avhengig av Ukrainas evne til å avvise russisk aggresjon. Ved å gi politisk, militær og økonomisk støtte til Ukraina, investerer vi i en trygg og fredelig fremtid for hele Europa. Utfallet av krigen vil bli bestemt til et stort grad av hvor effektivt vi kan hjelpe Ukraina,» sa landets leder i presidentens uttalelse.

Møtet i Det europeiske politiske fellesskapet ble holdt torsdag for første gang. I den diskuterte lederne av EU, sammen med lederne av 17 andre europeiske land, spørsmålene om støtte til Ukraina, innføring av ytterligere sanksjoner mot Russland og energisikkerhet.

«Diskusjonen var veldig mangfoldig, den var selvfølgelig sentrert om temaet Ukraina og vår bistand til Ukraina, men den var ikke begrenset til Ukraina alene, fordi vi også har andre regionale konflikter som for tiden destabiliserer situasjonen – hovedsakelig i Kaukasus ,” sa G i et opptak som ble gitt ut av presidentskapet etter møtet.

Paulius Peleckis/BNS-foto/Gitanas Nauseda

«Det var viktig for meg å si at i dette formatet kan du virkelig finne disse fellesnevnerne som er vanskeligere å finne, for eksempel i FN-formatet, fordi ganske enkelt landene i sør, landene i Afrika, Latin-Amerika land representerer en litt annen fortelling, som kanskje noen ganger er litt nærmere Russlands posisjon, sa han.

Ifølge presidenten har dette formatet samlet stater som kan «nøyaktig vurdere hva som skjer i Ukraina» og iverksette tiltak for å hjelpe det.

Den litauiske lederen understreket at sanksjoner, sammen med militær og økonomisk støtte til Ukraina, fortsatt er en av de mest effektive måtene å begrense Russlands evne til å fortsette krigen.

Ifølge G. Nausėda er det nødvendig å søke nye sanksjoner for diamanthandlere og russiske banker, for å utvide kretsen av sanksjonerte personer.

Ifølge ham er rollen til det russiske statlige atomenergiselskapet «Rosatom» i Ukraina og dets utilstrekkelige tilnærming til sikkerheten til atomkraftverket Astrav i Hviterussland også «overvurdert».

Imidlertid er de ifølge G.Nausėda effektive bare når de brukes effektivt og av mange land. I følge presidentskapet understreket han også behovet for å søke ansvaret til russiske krigsforbrytere, og foreslo opprettelse av en internasjonal domstol for dette formålet.

Den litauiske lederen understreket at europeiske land ikke bare bør støtte Ukraina, men også investere kontinuerlig for å øke sin sikkerhet, styrke militærindustrien og opprettholde demokratiets verdier på informasjonsfronten ved å aktivt bekjempe Kreml-propaganda.

«Vi føler at vi fortsatt ikke helt forstår viktigheten av denne faktoren, og Russland utnytter dette,» sa G. Nausėda.

Han advarte om at Russlands aksjoner i Ukraina også hadde startet med en propagandakampanje.

– For å unngå eskaleringen av konflikten, er det nødvendig å slå et slag mot denne propagandaen helt fra begynnelsen og å danne korrekte fortellinger, for å søke historisk sannhet, sa G. Nausėda.

I en henvendelse til landenes ledere understreket presidenten at Russlands krig i Ukraina har negative konsekvenser ikke bare for Europa, men også for hele verden, men at de økonomiske og energimessige utfordringene kan overvinnes ved å arbeide på en samlet og koordinert måte.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *