EF-sjef: Russisk gassuttak skjer raskere enn forventet

«Da vi foreslo en plan om å stoppe importen av hydrokarboner fra Russland i mars, var vi veldig avhengige av russisk gass. Den gang trodde vi det ville ta flere år å erstatte gassen som ble levert av Russland. Men faktum er at det bare tok oss åtte måneder for å erstatte to tredjedeler [viso dujų tiekimo iš Rusijos]», talte onsdag lederen av EF under plenumsmøtet til Europaparlamentet i Strasbourg.

Spesielt trakk hun frem økningen i gassforsyningen fra Norge og USA.

«Vi har gjort en storstilt overgang til andre utenlandske gassleverandører, men det har vært veldig dyrt. For å holde oss konkurransedyktige må vi investere i utviklingen av våre energikilder, inkludert fornybar,» sa U. von der Leyen .

Hun presenterte for Europaparlamentet et sett med tiltak rettet mot å overvinne energikrisen knyttet til beslutningen om å forlate russiske energiressurser i sammenheng med Moskvas invasjon av Ukraina. Dette vil skje gjennom felles kjøp av gass, anvendelse av pristaksmekanismer på den nederlandske TTF-børsen, implementering av nye tiltak for transparent bruk av infrastruktur og solidaritet mellom medlemslandene, og pågående innsats for å redusere gassetterspørselen.

Disse EF-forslagene vil bli diskutert på EU-toppmøtet som er planlagt til 20.-21. oktober.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *