E-leser eller klassisk papirbok: hvilken passer deg best?

Har du skap fulle av bøker hjemme eller er alt på 1 eReader? Hver leser har sine egne preferanser. Men hva er bedre for oss, klassiske papirbøker eller e-bøker? Vi lister opp fordeler og ulemper ved begge lesemetodene.

Bærekraft

Når det kommer til miljø, har papir- og digitale bøker sine fordeler og ulemper. Produksjonen av klassiske bøker krever papir fra tømmerhogst eller resirkulert papir. Og for produksjon av papir trenger du vann, 10 til 25 liter per kilo papir. Trykksverten består ofte av noen få miljøvennlige råvarer, akkurat som noen harde omslag. I tillegg kommer den miljøforurensende transporten av bøker fra trykkeriet til butikkene.

Slik er det selvsagt ikke med e-bøker. E-lesere er relativt rimelige enheter og trenger ofte ikke lades. Hvis du slår av Wi-Fi og senker skjermens lysstyrke mens du leser, kan batteriet vare enda lenger. Men å produsere e-bøker koster også mye energi, spesielt i form av datalagring. Det er først når du sluker dusinvis av bøker på e-leseren din at du sparer en betydelig mengde energi. Å kjøpe en e-leser spesielt for 1 eller 2 bøker gir derfor lite mening. Hvordan legge en e-bok på leseren din kan du lese i denne artikkelen.

skjermtid

Mange sitter på telefonen, ser på TV, laptop og/eller nettbrett hver dag. Ville det skadet å også bruke en e-leser? Det er faktisk bra. E-lesere bruker digitalt blekk i stedet for LCD-skjermer og er derfor ikke så belastende for øynene dine. Å lese en e-bok via nettbrettet i timevis kan være smertefullt, men en e-leser er i prinsippet like lett å lese som en papirbok.

Soverom

Et viktig argument for ivrige lesere til å bruke en e-leser? Plassen du sparer med dette. Enten du har 50 bøker strødd rundt i huset ditt eller du får plass til alle i én enhet, det utgjør en stor forskjell. Og når du skal på ferie, får e-leseren lettere plass i bagasjen enn en haug med bøker. Sørg for at du har et oppladet batteri hvis du vil lese mens du reiser med bil, tog eller fly. Og pass også på reisesyke.

sove

En e-leser belaster derfor øynene dine mindre enn et nettbrett eller annen elektronisk enhet. Men vær forsiktig hvis du leser en annen sang på e-leseren rett før du legger deg. Amerikansk forskning har vist at det faktisk kan forstyrre søvnmønsteret ditt. Det tar lengre tid å sovne, noe som kan gjøre deg mindre våken neste dag. Papirbøker hjelper deg derimot å sove bedre. Kroppen din vil slappe av og stressnivået reduseres hvis du leser en «gammeldags» bok før du legger deg.

leseglede

Forskere fra Universitetet i Stavanger (Norge) forsket i 2013 på forskjellen mellom å lese på papir og å lese gjennom en skjerm. Deltakende barneskolebarn viste at papirtekst fester seg mye bedre enn digital tekst. Å lese på papir fører derfor til mer tekstforståelse enn å lese tekst på skjerm, er det viktigste resultatet i denne studien.

Betyr dette også at du liker en historie i en papirbok mer enn en historie i en e-leser? Dette er selvfølgelig forskjellig for alle, avhengig av dine preferanser. Men det er klart at papirbøker og e-lesere har sine fordeler.

(Kilde: Klooker, Coolblue, Picky, Het Laatste Nieuws, National Library of Medicine, Learn More, Sleep Tips, ResearchGate. Foto: Shutterstock)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *