Du binder talentet (lengre)? Høyt kvalifiserte migranter fra utenfor EU tilbyr arbeidsmarkedsutsikter

Høyt kvalifiserte migranter fra utenfor EU ønsker å bli lenger eller til og med permanent i Nederland, fant forskerne. De er klare til å lære språket og til og med søke om nederlandsk statsborgerskap. Høyt kvalifiserte migranter fra EU-land har dette behovet sjeldnere.

Sammenligning mellom høyt kvalifiserte migranter fra og utenfor EU

Dette gjenspeiles i forskning fra Intelligence Group og Ravecruitment på motivasjonene, erfaringene og fremtidsutsiktene til høyt kvalifiserte migranter i Nederland. Forskerne gjorde en sammenligning mellom høyt kvalifiserte migranter fra EU og høyt kvalifiserte migranter fra utenfor EU.

Dette kan gi utsikter for arbeidsmarkedet, ettersom antallet innvandrere øker, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. I fjor var det 208 000 nyankomne, 37 000 flere enn i 2020. De fleste migrantene kom fra land utenfor EU og EFTA (Liechtenstein, Norge, Island og Sveits). Asylsøkere og høyt kvalifiserte migranter utgjør det store flertallet.

Avgjørende arbeidsgivere har utenlandsk talent å hente

Ifølge forskning fra Intelligence Group og Ravecruitment er det at kunnskapsmigranter ønsker å være her for å bli knyttet til familie, politikk og økonomi. Arbeidsgivere på jakt etter kunnskapsarbeidere kan hjelpe hvis de hjelper utenlandske talenter med juridiske formaliteter og coaching til å finne veien i og rundt organisasjonen. Hjelpen som trengs er spesielt nyttig på områder som bolig og helse. Jo mer fleksibel arbeidsgiver er – for eksempel med fridager til familiearrangementer i hjemlandet – jo bedre bånd til den utenlandske kunnskapsarbeideren.

Nettolønnen i Nederland er blitt mindre konkurransedyktig

Det gjenstår å se i hvilken grad avskaffelsen av den såkalte trettiprosent-reguleringen vil påvirke viljen til høyt kvalifiserte migranter til å velge arbeidsgiver i Nederland. Denne ordningen innebærer at høyt kvalifiserte migranter ikke betaler skatt på tretti prosent av lønnen. Det forventes at nettolønnen i Nederland vil bli mindre konkurransedyktig for høyt kvalifiserte migranter. Men kanskje kan utsiktene til nasjonalisering i Nederland endre det.

Høyt dyktige migranter henter informasjonen sin i migrasjonsprosessen, spesielt fra nettsteder knyttet til arbeid, bolig og sosiale kontakter, som LinkedIn, Funda og Facebook. I tillegg bruker de også mer spesifikke nettsider rettet mot expats, for eksempel: Iamexpat, Dutchnews og Expatica.nl.

Når har en høyt kvalifisert migrant lov til å jobbe i Nederland?

En høyt kvalifisert ikke-europeisk migrant kan komme for å jobbe i Nederland under visse betingelser. For eksempel må han eller hun være høyt utdannet. Arbeidsgiver må være en fadder anerkjent av Immigration and Naturalization Service (IND). IND vil deretter behandle søknaden om å bringe en høyt kvalifisert migrant til Nederland raskere.

Høyt utdannet høyt utdannet migrant

En høyt kvalifisert migrant er en høyt utdannet innvandrer. For eksempel en lærer (gjest), en forsker (vitenskapsmann) eller en lege under utdanning.

Gratis inngang til Nederland for høyt kvalifiserte migranter fra Europa

Kommer den høyt kvalifiserte migranten fra et av følgende land? Han trenger ikke visum, oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse:

  • Den europeiske union (EU);
  • Liechtenstein;
  • Norge;
  • Island;
  • Sveitsisk.

Den høyt kvalifiserte migranten trenger et gyldig pass eller bevis på identitet.

Visum og oppholdstillatelse for ikke-europeiske høyt kvalifiserte migranter

En høyt kvalifisert migrant fra utenfor de ovennevnte landene trenger følgende for å jobbe i Nederland:

  • den midlertidige oppholdstillatelsen (MVV), dette er et visum som er gyldig i 90 dager;
  • en oppholdstillatelse.

Arbeidsgiver søker om mvv og oppholdstillatelse hos IND. Dette kan gjøres ved forespørsel om innsyn og opphold (tev).

Høyt dyktige ikke-EU-migranter trenger en sponsor

For å komme til Nederland trenger en høyt kvalifisert ikke-europeisk migrant en sponsor som tar ham med til Nederland. Arbeidsgiveren skal være anerkjent som fadder av Utlendings- og Naturaliseringstjenesten (IND).

Å være en anerkjent sponsor har fordeler. For eksempel behandler IND søknader raskere. Og sponsoren trenger færre støttedokumenter.

Søknad om sponsorgodkjenning

Arbeidsgiver søker om godkjenning som fadder hos IND.

IND fører et offentlig register over anerkjente sponsorer.

Høyt kvalifiserte migrantlønninger

Lønnen opptjent til høyt kvalifiserte migranter er fast. Lønnsnivåer for høyt kvalifiserte migranter kan sees på INDs nettsider.

Flere muligheter for høyt utdannede innvandrere

Det er flere muligheter for høyt kvalifiserte innvandrere å komme og jobbe i Nederland eller EU:

Europeisk blått kort

EU Blue Card er en kombinert oppholds- og arbeidstillatelse. En forutsetning er at innvandreren har en høyere grad på minst 3 år. Det europeiske blå kortet er gyldig i 4 år. I løpet av disse 4 årene har han lov til å jobbe i forskjellige EU-land.

Kilde og mer informasjon

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *