Direkte: Det tyrkiske parlamentet vil ikke vurdere at Sverige blir med i NATO før høsten • Storbritannias minister mener Ukraina burde være mer takknemlig: «Vi er ikke Amazon»

Denne ukens NATO-toppmøte i Vilnius viser alliansens intensjon om å konsentrere flere tropper på grensene mot Russland. Dette hevder den russiske ambassadøren i USA, Anatolij Antonov. «Vi kan ikke trekke oss tilbake noe sted«sa han til det russiske nyhetsbyrået TASS.

Ifølge Antonov bekreftet også uttalelser fra NATO-medlemmer i den litauiske hovedstaden «anti-russisk misunnelse« av alliansen, som satte inn alle ressursene sine «i kampen mot landet vårt«. Antonov: «Alt blir gjort for å forberede lokal opinion på vedtakelsen av de anti-russiske avgjørelsene som vil bli tatt i Vilnius i løpet av de kommende dagene.«

Toppmøtet i den litauiske hovedstaden er i stor grad dominert av kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. Antonov ser at meningsforskjellene om Ukrainas fortsatte NATO-medlemskap avtar. «Situasjonen fortsetter å gli mot det mest ugunstige resultatet av konfrontasjonen mellom den russiske føderasjonen og medlemmene av alliansen«han sa.

Russland har gjort det klart siden 2008, da NATO første gang offentlig uttrykte sin åpenhet for medlemskap i Kiev, at de ser på Ukrainas NATO-medlemskap som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Finland, som deler en grense på 1340 kilometer med Russland, var det siste landet som ble med i alliansen i april i år. Foreløpig har fire land erklært sin ambisjon om å bli medlemmer av NATO: Bosnia-Hercegovina, Georgia, Ukraina og Sverige. To av dem, Georgia og Ukraina, grenser til Russland. (AP)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *