Dette er mengden trening du trenger hver dag for å redusere helserisikoen ved langvarig sittestilling.

I gjennomsnitt bruker vi rundt 9 til 10 timer om dagen sittende. Sjansen er stor for at du jobber ved et skrivebord, blir jevnlig fast i trafikken, eller krøller deg sammen foran TV-en om kvelden for å slappe av: vi kan ubevisst sitte mer enn vi tror eller ikke ønsker det.

Å sitte over lengre perioder har imidlertid vært knyttet til flere helseproblemer som kan føre til for tidlig død. Dette inkluderer sykdommer som fedme, hjertesykdom og visse typer kreft. Men det er oppmuntrende nyheter fra den vitenskapelige verden: a ny studie antyder at personer over 50 kan redusere risikoen for for tidlig død fra en stillesittende livsstil ved å trene daglig bare 22 minutter å flytte.

Studien

Forskerteamet kombinerte data fra fire studier (to norske studier, en svensk studie og en amerikansk studie) med data samlet inn mellom 2003 og 2019. Forskerne så på rundt 12 000 personer på 50 år eller eldre som hadde på seg en aktivitetsmåler. …for å se hvor mye de beveget seg eller satt stille.

Under dataanalyse ble ulike livsstils- og helsefaktorer identifisert, som utdanningsnivå, alkoholforbruk, røykehistorie og historie med hjertesykdommer, kreft og diabetes. Alle disse dataene var knyttet til nasjonale dødelighetsrater.

22 minutters terskel

Forskerne var i stand til å fastslå at de som satt i mer enn 12 timer per dag hadde høyest risiko for dødelighet (38 % høyere risiko enn de som satt i 8 timer per dag). Men denne økte risikoen kunne bare påvises hos de som trente mindre enn 22 minutter med moderat til kraftig fysisk aktivitet per dag. For de som trente i mer enn 22 minutter var risikoen ikke lenger signifikant høyere. Risikoen har med andre ord blitt lik den for de som sitter stille i 8 timer hver dag.

Lengre perioder med daglig fysisk aktivitet var konsekvent assosiert med lavere dødelighetsrisiko, uavhengig av total tid brukt på sittende. For eksempel for hvert 10-minutters trinn Ved moderat til intensiv fysisk aktivitet per dag sank risikoen for dødelighet til 15 % blant de som satt mindre enn 10,5 timer per dag. For de som ble ansett som «svært stillesittende» (sittende 10,5 timer eller mer per dag), falt dødelighetsrisikoen til mer enn 35 %.

Grenser

Som de fleste vitenskapelige studier har også denne forskningen begrensninger. Forskere kunne ikke fastslå hvordan endringer i fysisk aktivitet ville påvirke dødelighetsrisikoen over flere måneder eller år. Studien involverte også bare deltakere i alderen 50 år og eldre, noe som gjør resultatene mindre anvendelige for yngre aldersgrupper. I tillegg var dette en observasjonsstudie, så ingen årsak eller virkning kunne påvises.

Men funnene samsvarer med økende bevis på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, en stillesittende livsstil og dødelighetsrisiko.

Positive nyheter

Tidligere forskning har antydet at trening bidrar til å motvirke helserisikoen forbundet med vår stillesittende livsstil. Den gode nyheten fra denne nye forskningen er at selv korte treningsutbrudd kan gi disse positive effektene. Studien innebar ikke 22 minutters kontinuerlig trening. Det var det total trening gjennom dagen som betydde noe (inkludert aktiviteter som var en del av den daglige rutinen, som å gå i trapper, rydde, sykle til butikken osv.).

Hvis du jobber på et kontor, er det selvfølgelig vanskelig å få plass til mye ekstra trening i hverdagen. Men vit at korte anfall med trening også kan gjøre en betydelig forskjell for helsen din og lang levetid. Enten det er en kort spasertur under lunsjen, å velge trappen fremfor heisen eller kanskje til og med å ta en kort treningsøkt hjemme: denne studien er ytterligere et bevis på at hvert minutt virkelig betyr noe.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *