Dette er de beste (og verste) landene å være gravid på


I Nederland er graviditet generelt en grunn til å feire, men dette er ikke tilfelle overalt i verden. Redd Barna fant ut hvilke er de beste og verste landene i verden å bo i mens du er gravid?

Redd Barna-stiftelsen produserer rapporten årlig Situasjonen til mødre rundt om i verdenog dette avslører noen slående ting. For eksempel slår denne rapporten fast at USA har den dårligste poengsummen av alle utviklede land (de såkalte førsteverdenslandene) innen mødrehelse. I USA har en gravid kvinne en sjanse på 1 av 1800 for å dø under graviditet eller fødsel. Bra jobbet, Trump.

Hva er det beste landet å bo i når du er gravid? Hvis du ikke har noe imot kulden, anbefales Skandinavia. Norge topper listen, etterfulgt av Finland, Island, Danmark og til slutt Sverige. De fem vanskeligste landene å leve i når man er gravid er i Afrika, med Somalia på siste plass, rett under Kongo. I disse landene er risikoen for at en kvinne dør av en graviditetsrelatert komplikasjon 1 av 30 (til sammenligning: i Nederland dør færre enn 10 kvinner hvert år av graviditet eller komplikasjoner).

Hva er årsaken til disse store forskjellene mellom landene? Selvfølgelig spiller rikdom og fattigdom en stor rolle. Landene nederst på Redd Barnas liste er ikke tilfeldig de fattigste landene i verden. Men felles for landene øverst på listen er at de har et velorganisert helsesystem med fokus på svangerskapsomsorg. bekymring. Dette sikrer at ikke bare mødre i disse landene er sunnere, men også babyer.

For eksempel i Norge (ifølge WHO et av landene med det beste helsevesenet i verden) svangerskapskontrollroll, med andre ord regelmessige kontroller under svangerskapet, fullt dekket av helseforsikringen. I tillegg får norske mødre 49 uker (!) fullt betalt svangerskapspermisjon, og de kan til og med velge 59 uker permisjon, til 80 % av lønnen. Alle tester er tilgjengelige og refunderes fullt ut, men er ikke obligatoriske. Så hvis en mor ønsker å velge bort visse tester, står hun fritt til å gjøre det. Tror du nå at dette er veldig likt det som skjer i Nederland? Dette kan være sant. Nederland ligger på 6. plass på Redd Barnas liste over land. Det er en ganske bra score, om vi skal si det selv.

Til slutt, et morsomt faktum: i Japan mottar gravide kvinner en fra myndighetene. Merke for gravide. Dette er et spesielt emblem som kvinner kan ha på nøklene, klærne eller vesken slik at andre kan se at de er gravide og derfor bør behandles vennlig. I Japan, som gravid, trenger du aldri å gå ombord på en buss.

Kilde: Sunn måte

LES OGSÅ: Verdens helseorganisasjon slår alarm: stadig flere dødsfall på grunn av ikke-vaksinering

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *