«Det er på tide med en ekte sukkeravgift»

nederlandsk sukkeravgift

Hvordan ville den nederlandske sukkeravgiften se ut? Ifølge Peeters, som også har snakket om det fra sin rolle i Spadel, lener vi oss mot den britiske modellen. Der skattlegger de mengden sukker per 100 milliliter: inneholder den mer enn fem gram sukker, betaler du mer. Dette fører til at drikker med mye sukker, som energidrikker, blir dyrere. Som et resultat reduserer produsentene mengden sukker i drikkene sine, så de er ikke underlagt denne avgiften.

forbruksskatt

Det er foreløpig et forslag i Nederland om en forbruksavgift på alle drikker, som skal økes fra 1. januar 2023. Denne selges som et første skritt mot en sukkeravgift, men ifølge Peeters er det en veldig dårlig idé. «Alle drikker, fra vann til energidrikker, vil derfor alle få samme avgift i ett år: mer enn 20 øre per liter. Så enten du har en flaske vann eller en flaske Red Bull, varierer begge fra en basispris på nesten 9 cent per liter til 11 cent per liter. Ifølge Peeters er dette ikke noe annet enn en engangsskatteøkning. «Det oppmuntrer ikke til sunne valg. Det bør ikke selges som et steg mot sukkeravgift, for det er det ikke.

Ifølge Spadels administrerende direktør har dette trinnet motsatt effekt. «En 1,5 liters flaske med Spa Blue koster 1,15 euro, og forbruksavgiften blir 1,32 euro. Det er en økning på 15 prosent. Sammenlign det med en boks Red Bull. For 0,25 liter betaler du 1,50. Og det vil øke til 1,53 euro: en økning på 3 cent, sier Peeters. «Fordi alle betaler de samme 11 øre per liter, er økningen lavere hvis produktet ditt er dyrere.» Og det kommer i konflikt med sukkeravgiften, fordi sunnere drikker også blir dyrere.

Les også: Hvordan blir du Bcorp? sier Marc du Bois van Spadel.

overgangsår

Men dersom sukkeravgiften innføres i 2024, blir denne avgiften på forbruk av mineralvann avskaffet. I tillegg er Spadels bestselgende produkter de uten sukker. Likevel frykter Peeters at mange vil ha forlatt vannkategorien allerede i 2023 fordi det blir så dyrt. «Vi ser allerede effekten av inflasjonen. Det er på toppen av det. Og når forbrukerne først er borte, er det utrolig vanskelig å få dem tilbake.

tap-tap

Ifølge Peeters er forbruksavgiften for Spadel en «tap-tap-situasjon». Han mener intensjonen bak, et steg mot sukkeravgiften, er en god idé. Men å implementere det på denne måten har en enorm negativ innvirkning. «Forbruksavgiften vi må betale er fem ganger nettofortjenesten til Spadel i Nederland. Hvis dette blir gjennomført, må vi seriøst vurdere om vi kan bli i Nederland.

Peeters slår derfor alarm. Han håper at noe kan endres i lovforslaget, slik at det ikke innføres forbruksavgift på denne måten. «Vi liker å tenke på en reell løsning,» avslutter han. Lovforslaget må fortsatt passere Representantenes hus og Senatet.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *