Den nye gassrørledningen Baltic Pipe ble offisielt innviet i Polen

Den nye Baltic Pipe, bygget over Østersjøen fra Skandinavia, som endelig vil eliminere Polens avhengighet av russisk gass, ble offisielt innviet i Polen tirsdag, melder statlig radio.

Den offisielle seremonien i Goleniew nær Szczecin står på gjestelisten – Polens president Andrzej Duda, Polens og Danmarks statsministre Mateusz Morawiecki og Mette Frederiksen, norsk olje- og energiminister Terje Asland og sjefen for EU-kommisjonens energidirektorat Ditte Juul Jorgensen (Ditė Jul Jørgensen).

Polens president kalte den nye rørledningen en «polsk drøm» og statsministeren sa «æraen med russisk gassdominans er over».

Under seremonien sa Danmarks statsminister at lanseringen «markerer en betydelig geopolitisk milepæl for oss alle».

«Vi må gjøre alt for å eliminere energi som et kjøretøy for russisk makt,» la hun til.

Russlands president Vladimir Putin bruker russisk energi som et våpen for å destabilisere Europa og splitte oss. Det må ikke få lov til å lykkes, understreket Frederiksen.

10 milliarder «Baltic Pipe» med en årlig gjennomstrømning på 100.000 kubikkmeter ble ferdigstilt i slutten av juli og forventes å starte i drift fra oktober. Gjennomføringen av prosjektet bekrefter Polens strategiske beslutning om ikke å fornye kontrakten med Gazprom, som utløper i år.

I slutten av april kuttet Gazprom fullstendig gassforsyningen til Polen, som nektet å rette seg etter Kremls ensidige beslutning om å betale i rubler. I tillegg ble forsyninger til en rekke andre europeiske land avbrutt, noe som forstyrret regionens energisektor.

I midten av juli signerte det polske gassmonopolet Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) den første kontrakten på 5 milliarder kubikkmeter naturgass importert fra Norge, hvorav 3 milliarder kubikk – i år. Designkapasiteten til rørledningen forventes å bli nådd i 2023.

I slutten av forrige uke annonserte PGNiG at de har signert en kontrakt med den norske energigiganten Equinor på 2,4 milliarder. om lag 15 prosent av den årlige tilførselen av kubikkmeter gass. av Polens totale gassbehov i et tiår fra 2023.

«Polen har allerede inngått kontrakter for 8 milliarder kubikkmeter gassforsyning via Baltic Pipe i de kommende årene. Sammen med andre forsyningskilder vil dette fullt ut dekke Polens naturgassbehov», sa den polske miljøministeren Anna Moskva nylig.

Baltic Pipe koblet sammen gassoverføringsnettene til Polen og Danmark. Hovedformålet er levering av naturgass fra Norge via Danmark, svenskekysten og Østersjøen til Polen og dets naboer. Det er planlagt at rørledningen skal kobles til den polske LNG-terminalen i Swinouiści, slik at gassen også kan pumpes i motsatt retning – til Sverige og Danmark. Operatørene av gassrørledningen er danske Energinet og det polske Gaz-System.

Den europeiske union har bevilget nesten 270 millioner til gjennomføringen av dette prosjektet. finansiering i euro.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *