Artister fra nesten 20 land vil opptre på den internasjonale teaterfestivalen «Homo Novus».

I år inviterer festivalen publikum til å dvele i mørket og la øynene tilpasse seg det, slik at når de blir vant til nattlyset, kan de bytte til en annen modus og begynne å se hva som skjer i nåtiden og kanskje se noen skisser av fremtiden.

Remere påpekte at festivalen gjerne ønsker artister og ideer fra hele verden velkommen til å dele dem med publikum i Riga, Limbaži og Saulkrasti.

Artister fra Australia, USA, Tyskland, Belgia, Storbritannia, Nederland, Litauen, Estland, Finland, Hviterussland, Ukraina, Tonga, Samoa, Italia, Norge, Korea, Chile, Argentina og Latvia forventes å delta på festivalen.

Hun påpekte også at festivalen i år prøver å utvikle samarbeid med andre europeiske land – Tyskland, Norge og Finland. En spesiell begivenhet blir at kunstnerkollektivet «Schwankhalle» kommer til Riga fra søsterbyen Bremen.

Ifølge Remer vil det være åtte kunstnere som skal presentere enkeltutstillinger for et publikum, etablere et personlig møte og knytte tilknytning til vennskapsbyens kunstnere.

I tillegg skal det i år lages en kulturbro med «Anti»-festivalen i Kuopio, Finland, mens programmet for siste helg av festivalen i samarbeid med det norske «Rosendal Teater» blir laget uavhengig av ti tenåringer fra kl. Latvia og Norge.

Som Elsa Lāma, representant for Latvian Institute of Young Theatre informerte, vil et ekte fysisk mørke omringe publikum i «Zibdeja» og «Siren’s Dance» av Liliana Šteiner, mens Kjāra Bersani vil invitere publikum inn i hennes indre verden i sin forestilling » Dzīvnieks».

På den annen side vil Jānis Balodis og Noel Kano snakke om skogene fulle av mennesker og enda flere menneskelige ånder som bor der i showet «The Last Night of the Stag». Et spesielt høydepunkt vil være Back to Back Theatre-filmen «Shadow», som hadde premiere i Skottland noen uker tidligere. I løpet av det siste tiåret har «Back to Back Theatre» mottatt nærmere 20 nasjonale og internasjonale priser.

I programmet «375 0908 2334. Kroppen du ringer er for øyeblikket utilgjengelig», vil den hviterussiske skuespilleren Igor Shugalev, som for tiden bor i eksil i Polen, utsette kroppen sin for en torturmetode som er vanlig i fengsler for å dele sin aktivists erfaring og perspektiv på protestene som finner sted i Hviterussland.

På den annen side vil den litauiske artisten Agniete Lisičkinaite, «Be Company» i sin forestilling «Hands Up» prøve å finne ut hva som egentlig skiller overgivelse fra hengivenhet og forsoning fra motstand.

På årets festival vil en sentral plass vies til samarbeid – å gi andre artister rom og mulighet til å opptre som de vil. Kote Haņa Suņiga vil sammen med de latviske kunstnerne Klinta Šinta, Anta Poli og Marta Rubeni fortsette prosjektet «GuČi fabrika» startet i fjor – en langsiktig performativ forskning innen kunst som inviterer oss til å reflektere over tingenes virkelige verdi, kostnadene og arbeidsforhold for masseproduksjon.

Og alle som ikke kan få en hjemsøkende kjærlighetssang ut av hodet, vil bli invitert til å spille den inn i Action Heros omreisende innspillingsstudio som en del av deres Oh, Europe-innsats. Showet «Strange people stand very strangely» fra foreningen «Sanssusi» blir et arrangement for barn i form av et konsert-show, som kombinerer lyden av analoge synthesizere med stemmen til en opera og kinovisninger. Det vil være en vokalsyklus av Platon Buravits for baryton og analoge synthesizere, basert på barnepoesi av Daniil Harms, tatt opp av Kārlis Vērdins.

Bremen showhus «Schwankhalle» reiser til Riga for å presentere åtte 15 minutter lange forestillinger med en artist og et publikum. Publikum vil kunne møte en spåkone, en brasiliansk «baile funk»-instruktør, en urban dansekunstner, en humanoid kunstig intelligens og mange andre.

Den amerikanske artisten «Perel» i showet «Who cares?!» vil avsløre sin kropp for offentligheten for med aktiv deltakelse av offentligheten å oppdage hvordan man kan akseptere sin sårbarhet, hvordan man kan bevisstgjøre samfunnet om alles sårbarhet og hvordan dette kan bidra til sosial endring.

Jah Koos forestilling «Tell and troll» er skapt som et politisk og personlig DJ-sett om påvirkningen fra språkimperialismen i hans hjemland og mange andre steder rundt om i verden, og viser tydelig hvordan, med fornektelse av språk, forsvinningen av identitet, minoritet, befolkning og befolkningsgruppe fremmes.

For første gang i festivalens historie vil en del av «Homo Novus»-programmet bli laget uavhengig av ti latviske og norske tenåringer. De nye kuratorene – Alberts Roze, Annija Stranda Molster, Estere Dimiter, Heda Osmo Rode, Ikars Graždanovičs, Karu Treij, Margita Ade, Nikolaj Fursets Rashfeld, Samuel Ozoliņš, Zahida Kardu – jobber med å lage to ambisiøse programmer for internasjonale festivaler av naturskjønne kunster. – «Apversums» på «Homo Novus»-festivalen i september 2022 i Riga og «Rosendal Shake Down» i april 2023 i Trondheim. «Kupp»-arrangementer vil være gratis.

«Homo Novus» og Latvian Center for Contemporary Arts «Survival Kit»-festival samles i år i en felles feiring og styrker samarbeidet, og inviterer besøkende til en kveld med forestillinger, kunst og musikk 3. september under «White Night» i Old Riga, som først inviterer til åpningen av «Homo Novus»-festivalen for forestillinger på festivalsenteret i Kalķu Street 24, Riga, og foretar deretter en rituell prosesjon gjennom Gamle Riga til 23 rue Pils for å fortsette natten i lokalene til » Survival Kit» utstilling.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *