2 russiske ubåter er oppdaget utenfor Norge

En talsmann for marinen sa at to ubåter, Vepr og Severodvinsk, ble oppdaget i Nordsjøen, nordvest for Bergen, Norge.

De russiske ubåtene ble sporet mens de seilte sørover under vann langs norskekysten.

Ukraina og Russland signerte en avtale om korneksport med FN og Tyrkia

Russland og Ukraina signerte fredag ​​en historisk avtale med FN og Tyrkia om å gjenoppta korneksporten med båt over Svartehavet, noe som kan lette en global matkrise som setter millioner av mennesker i fare for hungersnød.

Den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu og den ukrainske infrastrukturministeren Oleksandr Kubrakov signerte separate, men identiske avtaler med FN-sjef Antonio Guterres og den tyrkiske forsvarsministeren Hulusi Akar om å gjenåpne lukkede sjøruter gjennom Svartehavet, rapporterte AFP-journalister som observerte seremonien.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan deltok også på seremonien.

«I dag dukket det opp et fyrtårn i Svartehavet,» sa A. Guterres. «Et glimt av håp, et glimt av muligheter, et glimt av lettelse i en verden som trenger det mer enn noen gang.»

«Dette vil hjelpe utviklingsland på randen av konkurs og de mest sårbare menneskene som står overfor trusselen om sult,» sa han.

Avtalen ble signert etter flere måneder med anspente forhandlinger, som tyngde flere ganger.

«Dere har overvunnet hindringer og satt forskjeller til side for å bane vei for et initiativ som tjener alle felles interesser,» sa António Guterres til representantene for Russland og Ukraina.

Diplomater forventer at de første forsendelsene med korn skal sendes i midten av august, den første siden den russiske invasjonen av Ukraina begynte i slutten av februar.

Tjenestemenn i Kiev har sagt at de ikke ønsker å inngå direkte avtaler med Russland.

En ukrainsk delegasjon ankom Istanbul tidligere fredag ​​for å signere en avtale om å frigjøre millioner av tonn korn som har stått fast i ukrainske havner siden starten av den russiske invasjonen 24. februar.

«Landets delegasjon ledet av den ukrainske infrastrukturministeren Oleksandr Kubrakov ankom Istanbul for forhandlinger med sikte på å løse kornspørsmålet,» skrev Ukrainas infrastrukturdepartement på Telegram-plattformen.

A. Guterres «uttrykte igjen sin støtte til oppheving av blokkering av ukrainske havner og forsikret at sikkerhet er en udiskutabel prioritet for FN,» sa departementet.

Opptil 25 millioner hvete og andre korn er for tiden fast i ukrainske havner, blokkert av russiske krigsskip og minefelt lagt av Kiev for å beskytte mot et mulig amfibieangrep fra Moskva.

Eksportembargoen har drevet opp globale matvarepriser og drevet frykt for hungersnød, spesielt i fattigere land.

Ifølge FNs anslag har ytterligere 47 millioner mennesker møtt alvorlig matmangel som et direkte resultat av krigen.

RT Erdogan, som spilte en viktig rolle i forhandlingene og har gode relasjoner med Moskva og Kiev, uttrykte håp om at denne avtalen til slutt vil bane vei for fred i Ukraina.

– Vi håper at dette felles skrittet vi tar med Ukraina og Russland vil starte veien til fred på nytt, sa den tyrkiske lederen.

Felles styring

Den fem måneder lange krigen utkjempes i en av Europas mest fruktbare regioner, hvor Russland og Ukraina er blant verdens største korneksportører.

FN-tjenestemenn sier at det raskt ble bestemt at rydning av havet ville ta for lang tid å redusere trusselen om hungersnød i noen av verdens fattigste regioner.

Avtalen, formidlet av FN og Tyrkia, sørger for etablering av sikre korridorer som lar ukrainske skip forlate og gå inn i tre utpekte Svartehavshavner i og rundt Odessa.

De to landene har også lovet å ikke angripe innkommende og utgående skip.

Mychaila Podoliak, rådgiver for den ukrainske presidenten, lovet tidligere at Kiev ville gi et «militært svar» på enhver «provokasjon» fra Russland, og sa også at verken skip eller Moskva-tjenestemenn ville få lov til å gå inn i ukrainske havner som kornet ville bli sendt gjennom. . .

Ifølge Podoliak vil alle nødvendige inspeksjoner av lasteskip «bli utført av fellesgrupper» i tyrkisk farvann.

Et felles kommando- og kontrollsenter vil bli satt opp i Istanbul for å sikre jevn drift og løse tvister.

Men det store bildet begynner nok ikke å dukke opp før neste måned. FN-tjenestemenn sier at Ukraina kan sende noen få skip i utgangspunktet for å sikre at avtalen fungerer.

– Det vil ta flere uker før vi ser riktig implementering av avtalen og skip som kommer inn og ut, sa en FN-tjenestemann.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *