Årets Nobelsesong utspiller seg i skyggen av krigen i Ukraina

Nobelprisvinnerne kunngjøres neste uke ettersom krigen i Ukraina fortsetter.

Vinneren(e) av medisinsk pris blir annonsert på mandag. Tirsdag blir det klart hvem som får prisen innen fysikk, og onsdag – innen kjemi.

De etterlengtede vinnerne av litteratur- og fredsprisene vil bli annonsert torsdag og fredag. 10. oktober deles den økonomiske prisen som er etablert av den svenske sentralbanken ut.

Nobelprissesongens viktigste begivenhet – den prestisjetunge utdelingen av fredsprisen – finner sted 7. oktober i Oslo og vil ifølge eksperter få spesiell betydning i år.

– Det er svært sannsynlig at prisen uttrykker støtte til visse institusjoner som samler inn informasjon om krigsforbrytelser, sier den svenske professoren og internasjonale eksperten Peter Wallensteen til AFP.

Dette kan love godt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag eller den nederlandsk-baserte undersøkende journalistikkgruppen Bellingcat.

Fristen for nominasjoner til Nobels fredspris gikk ut 31. januar, før den russiske invasjonen av Ukraina, men de fem medlemmene av Den Norske Nobelkomité kan nominere sine kandidater på årets første møte, som fant sted i år på slutten februar, da krigen allerede hadde begynt.

Kandidatlisten er hemmelig, men det er kjent at 343 personer eller organisasjoner er sendt inn i år.

Prisen, som inkluderer et diplom, en gullmedalje og 10 millioner kroner (980 tusen euro), tradisjonelt delt ut 10. desember, årsdagen for dødsfallet til Alfred Nobel, grunnleggeren av prisene, som døde i 1896.

Fredsprisen er den eneste nobelprisen som deles ut i Norges hovedstad.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *