Som i Norge, en værbuffer på shoppingen din? kanskje bare

Norsk nettsupermarked Oda har gjort en test med «CO2-kvittering», der kundene får en «klimaoversikt» over handelen sin. Etter introduksjonen så supermarkedet at salget av kjøtt gikk ned. «Vi har hørt fra kunder at det er nesten umulig å vurdere hvilke produkter som er klimavennlige,» sa Louise Fuchs, bærekraftssjef i Oda. mot Greenqueen-nettstedet. Andre supermarkeder planlegger også å innføre systemet.

Økning i planteprodukter

Fuchs sier det var viktig for Oda å ikke fortelle kunden hva den skulle kjøpe, kun å gjøre informasjonen transparent med kvitteringer. De fant også en betydelig økning i salget av planteprodukter i Oda.

Spørsmålet er om den nederlandske klienten er klar for det, men Paulien van der Geest i nyhetsorganisasjonen Milieu Centraal ser noe i den norske tilnærmingen. Faktisk er det allerede tester med klimalogoer på produktene.

Øko-score

Det mest lovende for øyeblikket er «Eco-score», sier Van der Geest. Hvis dette noen gang skjer, bør du tenke på fargekoder som spenner fra mørkegrønn til mørk rød. Mørkegrønn for et produkt som har liten innvirkning på miljøet, og mørkerød for et produkt som gjør det. Lysegrønn, gul og oransje er mellomformene.

Ifølge Milieu Centraal er denne Eco-score interessant fordi den inkluderer ikke bare CO2-utslipp, men også opprinnelse, emballasje og truede fiskearter.

Storfekjøtt er det mest forurensende produktet

Den er allerede på jobb i Belgia, til tilfredshet for søsterorganisasjonen til forbrukerforeningen. Et eksperiment er allerede i gang i Nederland. Lidl gjør for tiden en test øst i landet. Forbrukerforeningen: «Vi synes det er bra at vi jobber med premium-logoer for bærekraft. I tillegg til at det påvirker helsen din, påvirker det du spiser verden rundt deg. Det er bra hvis en logo kan gi en bedre idé.»

Så du kan snart se en rød pute på et stykke biff, en gul på et stykke kylling og en grønn på en bolle med belgfrukter. Men vil det utgjøre en forskjell? «Det er definitivt en ressurs når du leter etter informasjon, men det kommer ikke til å endre alles oppførsel.»

Norge, Tyskland, Belgia…

Van der Geest tror ikke alle kjøttspisere plutselig vil finne seg selv i kjøtterstatningsfaget ved en klatt. «Det er også folk som sier: legg veggieburgeren ved siden av kjøttburgeren, så ser du virkelig valget».

Hvor mange kilo CO2 slippes ut per kilo…

  1. Biff – 34 kilo CO2
  2. Kjøttdeig – 19,4 kilo CO2
  3. Halvt og halvt hakket – 13,3 kilo CO2
  4. Modnet ost – 10 kilo CO2
  5. Kylling – 6,8 kilo CO2
  6. Egg – 3,6 kilo CO2
  7. Veggieburger 2,6 kilo CO2
  8. Bønner/belgfrukter – 1 kilo CO2

Men hvor mye er en kilo CO2 verdt?

CO2-avtrykket til en gjennomsnittlig husholdning i Nederland er i gjennomsnitt 20 000 kilo per år. Alt er inkludert: fra energi til tingene vi kjøper.

For å gi deg en idé: et tre som vokser i et år lagrer 20 kilo CO2 i grenene og stammen. De 20 000 kiloene per husholdning per år tilsvarer derfor 1000 trær, 4 hektar skog, som vokser i ett år.

Kilde: Sentralmiljø

Det er foreløpig ikke kjent når vi kan forvente stempelet i nederlandske supermarkeder, men det virker sikkert at noe vil skje. Som sagt: i Norge og Belgia er folk entusiastiske, og det er også tester i Tyskland og Frankrike.

Kjøttkaker kontra biff

Det er fornuftig, sier Van der Geest. «20 % av klimapåvirkningen din er knyttet til mat. Vi tenker også på om vi tar flyet, bilen eller sykkelen, og vi ser på energiforbruket vårt. Og om du vil gjøre noe for klimaet når det kommer til ernæring, så må du raskt se på mengden kjøtt du spiser, fordi kjøtt bestemmer i gjennomsnitt 40 % av matavtrykket ditt.»

Men selv da: det er stor forskjell på kjøttet du spiser. Kjøttbollen er feilmerket som hovedsynderen, sier Van der Geest. «Halv og en halv er allerede mye bedre enn en biff.»

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *