Andrey Kurkov: frilansskribenter forlater eller har allerede forlatt Russland

Meningene radikaliseres, det er konsensus om å avvise alt russisk

Nylig fikk en annen ukrainsk forfatter, poet og essayist, Yurij Andruchovičius, problemer blant sine landsmenn fordi han deltok på en festival i Norge med den russiske forfatteren Mikhail Shishkin. På spørsmål om hvordan han vurderer lignende situasjoner, sa A. Kurkov at han er kjent med dette.

«Det er normalt, samfunnet er i opprør, meninger radikaliseres, det er enighet om å avvise alt russisk og det russiske språket. Hvordan vi levde i Sovjetunionen etter krigen med Tyskland… Med hat, med tålmodighet. Jeg var 11 år år gammel da jeg måtte velge et fremmedspråk på skolen – engelsk eller tysk. Jeg sa at jeg aldri ville lære tysk fordi tyskerne drepte min bestefar (Andrey Kurkov lærte tysk da han begynte å jobbe på sitt første utenlandske forlag. Det var Tysktalende (men sveitsisk) forlag Diogenes, DW). «I dag, i Ukraina, er det titusenvis av slike barn hvis foreldre eller besteforeldre ble drept av russerne. Dette hatet vil vare i flere generasjoner», han hadde ingen tvil.

Hvis Russland endrer seg, vil situasjonen ifølge A. Kurkov normalisere seg om rundt 30 år. «Det er imidlertid umulig å forutsi dette med presisjon, siden jeg ikke ser noen mulighet for at den offentlige og politiske stemningen i Russland vil endre seg i de kommende årene,» bemerket han.

A. Kurkov ga uttrykk for sin mening om debatten om å begrense undervisningen i russisk litteratur i ukrainske skoler, og bemerket at hvis en slik beslutning ble vedtatt, ville det være mindre litteratur som glorifiserer det russiske imperiet i læreplanene for utenlandsk litteratur. Det viktigste, sier han, er at barn leser av egen fri vilje. Dette vil ikke bare avhenge av politikk, men også av kulturelle trender og moter.

føler seg sint

Hvilke følelser har han for Russland i dag? A. Kurkovs beskrev tilstanden hans med ett ord – sinne: «Sinne. Rolig, uten å rope, uten å ville knuse vinduene… Det er bare synd, synd selv på grunn av mitt russiske opphav. Føler jeg hat mot russere i Kiev? Jeg føler hat overalt. Og ikke bare i Kiev. Det er, vil være og vil forbli. Samtidig er russisk fortsatt det dominerende språket i Kiev, selv om antallet unge tospråklige øker. Men i Ukraina er hat av Russland er sannsynligvis den mest utbredte følelsen.»

For at Ukraina skal forbli en uavhengig stat og overleve, er A. Kurkov ikke i tvil, alle mulige våpen bør sendes til Ukraina.

«Tyskernes sinnstilstand er historisk. Det er en rolig og litt nervøs refleksjon. For Ukraina handler det om å overleve. Det påvirker alle ukrainske borgere. Jeg vil leve i et uavhengig Ukraina, jeg vil ikke bo i Russland , spesielt etter alt som skjer nå. At russiske myndigheter ville komme til ukrainsk territorium og begynne på nytt, som i 1919-1921, for å gjenopprette liv og gjøre alle til sovjetiske borgere? Gud tilgi! Slike utsikter ville tvinge halvparten av den ukrainske befolkningen å forlate landet», er skribenten overbevist.Andrei Kurkov

© Wikimedia Commons

«Jeg vil leve i et uavhengig Ukraina, jeg vil ikke bo i Russland, spesielt etter alt som skjer nå. At russiske myndigheter ville komme til ukrainsk territorium og starte på nytt, som i 1919-1921, for å gjenopprette liv og gjøre alle til sovjetiske borgere? Gud tilgi! Slike utsikter ville tvinge halvparten av den ukrainske befolkningen til å forlate landet»

Andrei Kurkov

Ifølge A. Kurkov kan den russiske krigen mot Ukraina bare stoppes ved Putins død. «Da vil kampen om makten begynne i Kreml, og alt vil avhenge av vinneren. På den annen side, hvis den russiske hæren erklærer at den ikke kan fortsette å kjempe, hvis det blir en utrensning av generaler og avgang, hvis Russland innser hvor mange unge menn den taper, hvis den endrer holdning til denne krigen, så kan krigen stoppes, noen forhandlinger,» reflekterte han.

Russisk kultur har allerede kollapset

Forfatteren så også det forskjellige motivasjonsnivået til russiske og ukrainske soldater. «Russiske soldater kjemper for penger. For å bruke disse pengene må de holde seg i live. De forstår selvfølgelig at hvis de dreper dem, vil foreldrene kjøpe en bil, men de vil fortsatt leve. Derfor er de ikke det. prøver å oppnå bragder. De ønsker å overleve og tjene penger. Og motivasjonen til ukrainerne er veldig annerledes. Det er en kamp for statens uavhengighet og frigjøringen av landet vårt, understreket forfatteren.

På spørsmål om ikke denne krigen og politikken landet fører permanent vil ødelegge russisk kultur, reagerer A. Kurkovs øyeblikkelig – ifølge skribenten er den allerede ødelagt.

Søk etter tyske oversettelser av bøker av moderne russiske forfattere. Nesten ingenting er oversatt. Fordi de begynte å skrive til Kreml, ikke til leseren. Blant dem som fortsatt er på trykk er forfattere fra diasporaen. Dette er Vladimir Sorokin, Mikhail Shishkin, som for tiden bor i Sveits, – sa A. Kurkov. – Hvis forfatteren ikke er fri, er han ikke interessant. Og frilansskribenter forlater eller har allerede forlatt Russland. Og de som er igjen fortsetter å jobbe for systemet, så de er ikke lenger forfattere.»

Nivået av optimisme i det ukrainske samfunnet gir A. Kurkov håp om at Ukraina vil overleve og det vil være mulig å reise hjem.

«Til tross for hat og aggresjon, til tross for alle omstendigheter. Folk fortsetter å leve som før, bare nå gjør de det i protest mot russisk aggresjon for å bevise at Ukraina er i stand til å overvinne de katastrofale problemene som Russland utgjør,» sa han.

Årsaken til denne optimismen er ifølge A. Kurkov forskjellen i mentaliteter: «Russens kollektive mentalitet er tilpasset tsaren. Den individualistiske mentaliteten til ukrainere er sentrert om en selv, ens familie, ens hage og enda lenger – ens landsby, by og land. Og denne friheten, som ukraineren føler i seg selv, gir ham stor energi til å forsvare den. Å ha rett til å ikke like din regjering, din president Zelensky eller Porosjenko. Ha din mening, stå opp for den, så ingen sier at du skal i fengsel for den. Derfor er to hundre individuelle mennesker alltid sterkere enn to kompanier med soldater med kollektiv tenkning og kollektiv uansvarlighet.»

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, medier eller andre steder eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og hvis samtykke innhentes, er det nødvendig å kreditere DELFI som kilde.

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *