5 grunner til at prinsesse Mette-Marits bursdag er så morsom

Stor feiring i dag i Norge, fordi kronprinsessen Mette Marit feirer femtiårsjubileum! Den store offentlige feiringen av bursdagen hans (og prinsens Haakon lagt til), må vi vente litt til, men i dag skåler vi for prinsessens bursdag og forklarer noen grunner til at vi setter så stor pris på MM.

Kongelig gjennomtrekker

Hvis noen ikke gir seg, er det kronprinsessen av Norge. Et døgn etter at Oslo-retten meldte at Mette-Marit, fra Norge, lider av kronisk lungefibrose var det business as usual for kronprinsessen. I en forklaring antydet hun at hun nå måtte slappe av oftere, men ville prøve å fortsette å delta i den offisielle agendaen så mye som mulig.

Vi vet nå at MM holder seg litt oftere i bakgrunnen, men hun gjør sitt beste. I fjor høst møtte hun for eksempel opp i godt humør med en kake hos det lokale Røde Kors, men måtte da brått avlyse det besøket på grunn av helsen. Vel, fartsvinnere kjenner også sine grenser.

Var fin og normal

I 1999 – det var et godt år for sivile jenter med tiaraambisjoner – begynte Mette-Marit Tjessem Høiby å date kronprins Haakon av Norge. Han kveles, hun blir forelsket, Norge er kritisk: hun hadde allerede en sønn og hadde levd lykkelig da hun var yngre. Dette resulterte i en fin lukket holdning og et lite «dårlig utseende». Mette-Marit kompenserte for sin «fargerike fortid» (les: hun gikk noen ganger ut og tok en morsom pille noen ganger) ved å avsløre seg som en nervøs mus og til og med hadde mørkere hår for å se anstendig ut. Hun og sønnen Marius ble imidlertid ettertrykkelig akseptert av kongefamilien, som Høiby kalte «enorm støtte». Siden ekteskapet i 2001, og spesielt siden prinsesse Ingrid Alexandras ankomst, har Mette-Marit vokst enormt i rollen som norsk Moder Jord.

Oppmerksom bestevenn

Det er mange forskjellige forbindelser mellom kongefamilier i Europa; fra en prinsesse som gifter seg med en annen kronprins til enkle forretningsforretninger. Men vi ser helst på monarker som gode naboer og fjerne venner, og Mette setter listen høyt i så måte.

Slik ble vår egen dronning oppdaget for noen år siden Maxim hadde på seg et nydelig personlig smykke under statsbesøket i Norge: et halskjede med inngravert tekst: «elsker, Mette». Det er ikke kjent om Mette-Marit selv har et matchende eksemplar med «kjærlighet, Máxima» i smykkeskrinet.

Nydelig trebarnsmor

MM er den stolte mor til tre barn; to barn (prinsesse Ingrid Alexandra fra 2004 og prins Sverre fra 2005) med kronprins Haakon av Norge og før hun møtte prinsen var hun alenemor til en sønn Marius Borg Hoiby fra 1997. De tre barna er et flott tilskudd til Mette-Marit fødeavdeling. Alle tre er vennlige unge voksne som forstår hva deres fremtidige rolle innebærer og som gjerne bidrar til den. De drar for eksempel jevnlig på arbeidsbesøk eller tar på seg bunaden på den norske nasjonaldagen. Det viser også varme og kjærlighet til den lille Marius var inkludert i den norske kongefamilien fra ung alder. Så du har det bra som (alene)mor. Gratulerer til MM!

Flamboyant i mote!

Bilde: Bilde av NL.

Vi vil helst glemme de (mange!) øyeblikkene med sparken til stylisten, men prinsessen dukker jevnlig opp med et forbløffende antrekk. Brennende i rødt, funky i rosa, glitrende i blått, MM kan gjøre alt. Gratulerer med dagen Prinsesse!

Bilde: BrunoPress, Den norske kongefamilien

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *