Worlds-2022 of cycling: sensasjonen Tobias Foss, ny konge av chrono

Norske Tobias Foss skapte furore ved å bli verdensmester i temporitt under nesen på alle favorittene søndag i Wollongong.

Stilt overfor den enorme bragden han oppnådde, ga den unge 25 år gamle løperen seg selv store smell på kinnene mens han fortsatt satt i «det varme setet». , reservert for den provisoriske lederen av løpet.

Utrolig etter å se favorittene komme, en etter en, støte inn i tiden hans, fortsatte han å riste på hodet og gjemte det under kofferten.

Da den siste rytteren i løpet, den to ganger italienske tittelinnehaveren Filippo Ganna krysset streken på en skuffende syvendeplass, reiste han seg lamslått for å komme seg til pallen han skulle dele med sveitsiske Stefan Küng, nummer to, og belgieren. Remco Evenepoel, tredje.

På veien svarte Jumbo-Visma-rytteren på sitt første intervju. «Jeg lever en drøm. Jeg ville ha signert for en topp 10. Så å bli verdensmester… Jeg skjønner ikke, det er utrolig, uvirkelig,” stammet han helt i sjokk.

Bak ham gikk alle de store navnene: Ganna, beseiret etter å ha knust alt de siste to årene, Evenepoel, synlig skuffet etter å ha vist store ambisjoner etter seieren på Vueltaen, og sloveneren Tadej Pocagar, dobbeltvinner av Tour de France som kunne ikke gjort det bedre enn sjette på søndag.

«Eh? Foss?»

Ingen hadde sett Tobias Foss komme og absolutt ikke Remco Evenepoel som, da et medlem av teamet hans fortalte ham navnet på vinneren på målstreken, sperret øynene opp og utbrøt: «eh ? Foss? »

«Jeg ble overrasket fordi teamet mitt aldri hadde nevnt navnet hans over øretelefonen,» sa han til journalister.

Det skal sies at nordmannen ikke har blitt snakket så mye om siden han etterfulgte Pogacar i Tour de l’Avenir-vinnerne i 2019, bortsett fra en niendeplass på Giroen i 2021.

For øvrig vant han kun tre løp, hver gang i NM, to ganger i temporitt og en gang i landeveisritt.

Men søndag fullførte han «det perfekte løpet» for å legge alle bak seg på en teknisk løype på 34,2 km i sentrum av badebyen sørøst i Australia.

«Jeg ga virkelig alt, jeg kunne ikke gjort det bedre. Jeg visste at jeg hadde gode ben, men å vinne derfra… det er utrolig. Å bruke regnbuetrøya i et år vil være veldig spesielt, jeg vil gjøre alt for å hedre denne trøya, sa nordmannen, en tidligere skiskytter.

For det andre, Stefan Kung, har lenge trodd at han kunne vinne gull. Men, etter å ha tatt ledelsen i de to mellomtidene, kollapset sveitseren, som samler hedersplasser, på slutten av banen for å ta til takke med sølv, etter bronse for to år siden.

«Følelsen min? Jeg kunne gråte, og ingen glede. Jeg har sirklet rundt gull en stund, men det er alltid noen der ute som kan slå meg,» beklaget han.

Det var heller ikke dagen for briten Ethan Hayter som hadde startet veldig bra, før han ble offer for et kjedehopp og måtte bytte sykkel, til fortsatt å bli nummer fire, 39 sekunder fra vinneren.

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *