Wagner-sjef Prigozhin stopper fremrykningen mot Moskva: «Våre konvoier kommer tilbake»

Ambassadører fra EUs medlemsland har blitt enige om en ny pakke med straffetiltak mot Russland, melder det svenske EU-formannskapet på Twitter. Den ellevte sanksjonspakken inneholder tiltak rettet mot å hindre omgåelse av sanksjoner via enkelte land. Personer og organisasjoner som støtter Russlands invasjon av Ukraina blir også gjeninnsatt.

Planene inkluderer å begrense noe eksport til land utenfor EU som mistenkes for å unngå sanksjoner mot Russland. Dette kan for eksempel inkludere Kasakhstan, Armenia, De forente arabiske emirater og Kina. Økningen i eksporten av visse produkter fra EU til et land som Kasakhstan og fra Kasakhstan til Russland virker merkelig proporsjonal med fallet i EUs eksport til Russland.

«Disse tiltakene vil gi enda et slag for Putins krigsmaskin, svarer EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på avgjørelsen. Medlemslandene brukte lang tid på å bli enige om den ellevte pakken, som kommisjonen allerede hadde lagt frem i begynnelsen av mai. Flere EU-land frykter for eksempel at enhver handling mot Kina vil få handelsmessige konsekvenser eller resultere i gjengjeldelsestiltak. Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP er fem kinesiske selskaper som tidligere var på utkastet til sanksjonslisten fjernet etter press fra Beijing.

Ungarn og Hellas blokkerte også den nye sanksjonspakken i lang tid fordi Ukraina hadde svartelistet selskaper fra begge land. Ukraina skulle ikke lenger utpeke en ungarsk bank og en rekke greske redere som selskaper som bidrar til krigen, krevde de. Hellas lyktes, men ikke Ungarn. Budapest har likevel sluttet med motstanden mot den nye runden med sanksjoner, selv om den fortsatt hindrer EU i å bevilge ytterligere midler til kjøp av våpen fra Ukraina.

Utenriksministrene ventes å ratifisere sanksjonspakken i Luxembourg mandag. Denne godkjenningen av ambassadørenes beslutning er generelt bare en formalitet.

AP – Ursula von der Leyen.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *