Vil NHL ignorere krigen og la Russland delta i verdensmesterskapet?

Det ville vært helt feil om det russiske laget med den ivrige Putin-fan Alexander Ovechkin i februar 2024 deltok i verdensmesterskapet i regi av NHL. Det er betydelig at utestengelsen av russerne fra turneringen teoretisk sett ville åpnet muligheter for det latviske landslaget til å delta i kvalifiseringen til denne turneringen.

Foto: Patrick Smith/AFP/SCANPIX

Gints Narogs, «Latvijas Avīze», JSC «Latvijas Mediji»


Arestovich: Putins plan var å invadere de baltiske statene og hele Øst-Europa etter Ukraina

I evigheten Nationaltheatre-skuespilleren er borte

Bo
FOTO. Dronning Elizabeth II er død 96 år gammel

Les andre innlegg

National Hockey League (NHL), som ikke har sendt sine hockeyspillere til denne konkurransen i de to siste vinter-OL som ble holdt i Asia, er klar til å avbryte turneringen sin i 17 dager i februar 2024. På dette tidspunktet, VM er planlagt, som skulle finne sted for fjerde gang, men for første gang midt i NHL-sesongen.

ANDRE SOM LESER NÅ

Russerne jubler allerede

NHL, sammen med spillernes fagforening (NHLPA), er klare til å arrangere VM fordi de ser det som en mulighet til å tjene penger, og det er også et ekstra verktøy for å promotere ligaen hjemme. Det er foreløpig ikke kjent hva formatet på den kommende turneringen blir i februar 2024, hvor mange lag som vil delta.

For øyeblikket er spørsmålet mye viktigere – vil Russland få delta i VM? Russland og Hviterussland er diskvalifisert av IIHF, men IIHF har lite å si i verdenscupen. I slutten av august møtte NHL-ledelsen IIHF-president Lic Tardiff i Paris for å snakke direkte om verdensmesterskapet.

Russiske medier, som fikk vite de første nyhetene om at en slik turnering ville finne sted, sang allerede med høye overskrifter om at det ville være det russiske hockeylagets retur på den internasjonale scenen. Og det vil ikke være et mirakel, for i profesjonell idrett er det som teller ikke menneskelighet og motstand mot okkupanten, men penger og potensiell fortjeneste.

«Det var flere møter. Jeg var ikke der, og jeg kan ikke si nøyaktig hva som ble sagt om Russland. Men med kjennskap til NHL og dets ønske om å samle inn penger og ha sterke motstandere, utelukker jeg ikke muligheten for at NHL også forbeholder seg mulighet for å invitere Russland. Jeg påstår imidlertid ikke det for øyeblikket,» sier Viesturs Koziols, som sitter i IIHF-styret, ved «Latvijas Avīze».

I profesjonell hockey vil en kamp mellom Canada og Russland fortsatt være en god unnskyldning for å tiltrekke seg et stort publikum. NHL-ledelsen sier de ikke har bestemt seg for Russlands status i denne turneringen, men la oss ikke være naive, for NHL er en av de profesjonelle ligaene som har behandlet russiske idrettsutøvere med mye toleranse.

Ja, NHL-ledelsen fordømte krigen i Ukraina, suspenderte samarbeidet med det russiske hockeyforbundet, men det er det. Russiske hockeyspillere over havet kan fortsatt føle seg hjemme.

Også Alexander Ovechkin, som dro til hjemlandet om sommeren. Han er en ivrig tilhenger av Putins politikk, og opprettet en gang støttegruppen «Putin Team», der en rekke andre hockeyspillere ble involvert. Ovechkin ville ha fordømt krigen, men, som vår bokser Mairis Briedis, uten å ta parti.

Ovechkin la heller ikke skjul på at Putin fortsatt er hans president. Så her er det, USA har en politikk med total toleranse overfor Ovechkin, også fra media, som ikke tør kritisere ham.

En mulighet for Latvia?

NHL-ledelsen lar ti lag delta i turneringen. Åtte i hovedkonkurransen, før kandidatene i august 2023 fullfører kvalifiseringen. På verdensrankingen inntar Latvia for tiden 11. plass. Hvis Russland ikke spiller, kan det være en sjanse til i det minste å ha en sjanse til å kvalifisere seg til VM.

I forrige turnering konkurrerte de nordamerikanske U-23-erne og det europeiske landslaget, men denne gangen vurderes ikke et slikt alternativ – kun landslag fra enkelte land vil spille. «NHL snakker om åtte land i henhold til verdensrangeringen.

Så vidt jeg vet er det også planlagt kvalifisering. Det vil bli en videre diskusjon om dette. Min posisjon er klar, så lenge det er krig kan ikke Russland spille. Fordi et land (Ukraina), som også har hockey, ikke kan delta fullt ut hvor som helst, fordi det pågår en krig i landet deres. Og så er det et annet land som startet disse fiendtlighetene, og er det lov å spille et sted?

Etter min mening er svaret klart,» sa Koziol, som for tiden er i Dublin som IIHF Council-medlem med ansvar for utvikling av hockeyinfrastruktur, ettersom han også ønsker å utvikle hockey i Irland.

VM-historie

World Cup of Hockey er som en fortsettelse av Canada Cup. På den tiden, under forholdene under den kalde krigen, var det den eneste muligheten til å pare de beste kanadiske profesjonelle med hockeyspillere fra USSR, selv om de hadde to veldig kjente serier med kamper mellom seg før det.

Etter sammenbruddet av Sovjetunionen ble Canada Cup irrelevant, fordi de beste russerne, eller som de ble kalt «sovjeterne», allerede spilte i NHL. Men NHL så forretningsmuligheter og i 1996 ble det første verdensmesterskapet arrangert, hvor amerikanerne vant.

Åtte år måtte vente på neste turnering, for i 1998 deltok NHL-proffer i OL for første gang.

RELATERTE ARTIKLER

I den andre turneringen i 2004 vant kanadierne å slå finnene i finalen, mens det tredje og så langt siste verdensmesterskapet i hockey fant sted i 2016, igjen ble førsteplassen vunnet av representanter for hockeyens hjemland.

Åtte lag deltok i den siste turneringen, inkludert det kombinerte europeiske laget (Østerrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Norge, Slovakia, Slovenia, Sveits) og det nordamerikanske U-23-laget.

Temaer

Nicolia Hansen

Hipstervennlig matfanatiker. Prisvinnende arrangør. Typisk ølfanatiker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *