Verdens tøffeste triatlon

Norseman Xtreme Triathlon i Norge er et triatlon på høyt nivå. Etter en 3,8 kilometers svømmetur i det kalde vannet i Eidfjorden følger 180 sykkelkilometer der 3600 høydemeter skal erobres. Det er opptakten til et mytisk maraton med ankomst på 1850 meter. 10 000 personer ønsker å delta hvert år og kun 300 (!) får faktisk stille til start.

I uregelmessige værforhold viste det seg å være den kaldeste utgaven til nå, Michiel de Wilde (30) fra Amsterdam leverte en 6.e flott totalprestasjon sist helg.

Norseman Xtreme Triathlon: Den tøffeste triatlonen i verden

Norsemannens avgang om morgenen er klokken 04.00. Fra toppen av 4 meter hopper deltakerne ut i det mørke og iskalde vannet i fjorden, fra en ferge. De Wilde: «Svømmedelen var kjølig, vannet som fylte fjorden direkte fra breen var bare 12 grader, temperaturen ute var 6 grader og det regnet. Etter en halvtimes svømming vil du kjenne kulden trenge gjennom kroppen. I en ekstrem triatlon tenker man ikke på hele bildet i starten, men kun på å fullføre første del. Etter en drøy times svømming nådde jeg overgangssonen til sykkelen.

Den andre delen

Sykkeldelen starter umiddelbart ved Norseman med en lang stigning på 40 kilometer til det høyeste fjellplatået i Europa: Hardangervidda. Det er her mye av syklingen foregår. Der, 1200 meter over havet, hadde temperaturen sunket til -4 grader celsius. Kombinert med regn og en skjærende vind av styrke 5, var det fysiske og mentale været ingen enkel oppgave for deltakerne.

«Etter svømming måtte jeg unngå en skikkelig forkjølelse på musklene, støtteteamet mitt Jasper og Aletta tok seg av det med varme klær, tigerbalsam og mat.» Et støtteteam er obligatorisk, de gir deg alt du trenger i løpet av dagen da det ikke er faste hjelpestasjoner underveis. Klatringen til platået var nydelig, på toppen var det knallhardt med kulde og vind.

Kjemp mot kulden

«Etter 80 kilometer begynte den virkelige kulden å komme tilbake og kroppen din begynte å riste ukontrollert. Et raskt skifte til varmere klær viste seg å være en del av løsningen. Mitt råd var å fortsette å gjøre dine egne ting. 37 kilometer fra mål på sykkeldelen ble det ytterligere 7 kilometer stigning med 8 % stigning, etter det var det med kalde muskler og derfor nesten ingen bremsekraft, og falt igjen til havnivå.»

Svømming og sykling er opptakten til det episke 1850 meter maraton med Norseman Xtreme. Deltakerne tilbakelegger først 25 kilometer på bølgende asfaltveier, de siste 17 kilometerne klatrer så bratt igjen via den beryktede «Zombie Hill» til mål.

Den tredje delen

De Wilde: «Løpet gikk bra, etter å ha syklet var jeg på topp 10. Med tider per kilometer på 4,05 løp jeg de første kilometerne mot Zombie Hill. Der starter de siste 17 kilometerne med en gjennomsnittlig økning på 10 %. Jeg kastet ernæringsplanen min over bord og fortsatte på cola- og Haribo-godteri. De siste 5 km til Gaustatoppen er ikke asfaltert og din veileder må følge deg av sikkerhetsmessige årsaker. Vi skjønte at rett foran oss var en tysker på 6. plass, så jeg presset hardt på.

«Jeg føler at jeg passerte ham veldig raskt, men faktisk var vi bare noen snegler på slutten av løpet. De siste 50 meterne før mål er det en bratt trapp og så er det utflod ved ankomst Under min første deltakelse med en tid på 10 timer og 40 minutter tok jeg de 6eplass i dette Extreme Triathlon, som også var kjent som et verdensmesterskap og kan skilte med et stort sportseventyr. Denne erfaringen tar jeg med meg til neste gang.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *