Verdens tøffeste triatlon

Norseman Xtreme Triathlon i Norge er en hors kategori triatlon. Etter en svømmetur på 3,8 kilometer i det kalde vannet i Eidfjorden følger 180 kilometer med sykling hvor 3600 høydemeter må overvinnes. Det er opptakten til et mytisk maraton med ankomst 1850 meter over havet. 10.000 mennesker ønsker å delta hvert år og kun 300 (!) får faktisk stille til start.

I uregelmessige værforhold viste det seg å være den kaldeste utgaven så langt, Michiel de Wilde (30) fra Amsterdam leverte en 6.e totalt sett leverte en flott prestasjon sist helg.

Norseman Xtreme Triathlon: den tøffeste triatlonen i verden

Morgen Norsemans avgang er klokken 04:00. Fra 4 meters høyde hopper deltakerne ut i det mørke, iskalde vannet i fjorden fra en ferge. De Wilde: «Svømmedelen var kjølig, vannet som fylte fjorden direkte fra breen var bare 12 grader, temperaturen ute var 6 grader og det regnet. Etter en halvtimes svømming vil du kjenne kulden i kroppen. I en ekstrem triatlon tenker man ikke på hele bildet i starten, men kun på å fullføre første del. Etter en drøy times svømming nådde jeg overgangssonen til sykkelen.

Den andre delen

Sykkeldelen starter umiddelbart ved Norseman med en lang stigning på 40 kilometer til det høyeste fjellplatået i Europa: Hardangervidda. Mye av syklingen foregår der. Der, 1200 meter over havet, hadde temperaturen sunket til -4 grader celsius. I kombinasjon med regn og en skjærende vind av kraft 5 er det ikke lett fysisk og mentalt for deltakerne.

«Etter svømming måtte jeg forhindre den virkelige kulden på musklene, støtteteamet mitt Jasper og Aletta tok seg av det med varme klær, tigerbalsam og ernæring.» Et støtteteam er obligatorisk, de gir deg alt du trenger i løpet av dagen da det ikke er faste hjelpestasjoner underveis. Klatringen til platået var nydelig, på toppen var det skikkelig tungt med kulde og vind.

Kjemp mot kulden

«Etter 80 kilometer begynte den virkelige kulden å komme tilbake og kroppen din begynte å riste ukontrollert. Et raskt bytte til varmere klær viste seg å være en del av løsningen. Bortsett fra det var mottoet mitt, fortsett å gjøre dine egne ting. 37 kilometer fra målgang på sykkeldelen var det en ny stigning på 7 kilometer med en økning på 8 %, hvoretter det var med kalde muskler og derfor nesten ingen bremsekraft, og gikk ned igjen til havnivå.»

Svømming og sykling er opptakten til det episke 1850 meter maraton i Norseman Xtreme. Deltakerne løp først 25 kilometer på bratte asfalterte veier, de siste 17 kilometerne løp deretter bratt oppover via den beryktede «Zombie Hill» til mål.

Den tredje delen

De Wilde: «Løpet gikk bra, etter å ha syklet var jeg blant topp 10. Med tider per kilometer på 4,05 syklet jeg de første kilometerne mot Zombie Hill. Der starter de siste 17 kilometerne med en gjennomsnittlig stigning på 10 %. Jeg ga opp dietten og fortsatte med Cola og Haribo søtsaker. De siste 5 kilometerne til Gaustatoppen er ikke asfaltert og din guide må gå med deg av sikkerhetsmessige årsaker. Vi skjønte at en tysker lå på 6. plass like foran oss, så jeg presset på.

«Jeg følte at jeg hadde passert ham veldig raskt, men faktisk var vi som snegler på slutten av løpet. De siste 50 meterne før mål er det nok en bratt trapp og så er det utladning ved mål tok jeg 6. på min første deltakelse med en tid på 10 timer og 40 minuttereplass i dette Extreme Triathlon, som også regnet som et verdensmesterskap og kan dra nytte av et stort sportseventyr. Denne erfaringen tar jeg med meg til neste gang.

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *