Verdens høyeste skyskraper i tre reiser seg i Norge

Norge har fullført konstruksjonen av rammen til verdens høyeste trebygning, som sies å være mindre skadelig for miljøet og motstandsdyktig mot brann.

Den 85,4 m høye, 18 etasjer høye Mjostarnet-skyskraperen ble reist ved bredden av landets største innsjø, Mjosa, omtrent 100 km nord for Oslo. Denne uken løftet en kran sin siste bjelke.

Det hevdes at bruk av tre, en fornybar ressurs, for å bygge hus vil slippe ut mindre karbondioksid enn å bygge med betong.

«Å bygge med tre hjelper oss å puste inn i en bedre verden,» sa forretningsmannen Arthur Buchardt. Han la til at han hadde lansert prosjektet inspirert av Parisavtalen for å bekjempe klimaendringer.

Byggherrer sier at bygningen er brannsikker fordi den bruker limt laminert tre, som bare tar fyr når det utsettes for flammer.

Når den åpner i mars 2019, vil skyskraperen rage over det 49m høye Treet, hvis navn betyr tre på norsk. Treet, som ligger i Bergens vestlige by, var en gang den høyeste trebygningen i verden.

Mjostarnet skal huse leiligheter, innendørs svømmebasseng, hotell, kontorer, restaurant og fellesarealer.

Den var opprinnelig planlagt å være 81m høy, men en takpergola la til ytterligere 4,4m. Denne tilleggsstrukturen gjør bygningen litt høyere enn HoHo-skyskraperen på 84 meter som for tiden er under bygging i Wien.

Bygningen i den østerrikske hovedstaden er en hybridstruktur, som kombinerer tre (76%) og andre materialer, i motsetning til Mjostarnet.

Andre enda mer ambisiøse trekonstruksjonsprosjekter er allerede foreslått, spesielt Baobab-skyskraperen i Paris (120 m), som også ble avvist av de kommunale myndighetene.

I mellomtiden er Abebe Court-tårnet i Lagos (87 m) ennå ikke bygget, ifølge CTBUH, en ikke-statlig organisasjon som spesialiserer seg på bærekraftig urban design.Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *