Uvanlig. Sjokolademynter? Nei, «århundrets gullfunn» i Norge

Oppmuntret av legene sine til å trene mer, har en norsk mann gravd fram en haug med gullmynter som er mer enn 1500 år gamle.

Av Leder med AFP
8. september 2023 kl. 07:40

En nordmann har gravd frem sjeldne gullsmykker fra 600-tallet ved hjelp av en nyinnkjøpt metalldetektor, et funn som er hyllet som Norges «århundrets gullfunn». «Først trodde jeg det var sjokolademynter eller Kaptein Sabeltann», en kjent imaginær karakter av en norsk pirat, betrodde Erlend Bore, sitert i en pressemelding fra Universitetet i Stavanger. – Det var helt uvirkelig.

Byttet består av ni medaljonger og gullperler som en gang dannet et luksuriøst halskjede samt tre ringer av samme metall.

Skjulte juveler eller et offer til gudene?

Den ble oppdaget i slutten av august på en bondegård ved Stavanger av denne amatørarkeologen. 50-åringen, som ønsket å bli arkeolog da han var barn, kjøpte en metalldetektor for å oppmuntre seg selv til å komme seg ut og bevege seg mer, slik legen og fysioterapeuten hadde anbefalt.

Amatørarkeolog Erlend Bore og hans metalldetektor. Foto AFP/Anniken Celine Berger


Han holdt på å gi opp da enheten hans begynte å ringe på siden av en bakke. Varslet tok de lokale arkeologiske tjenestene så over. Ifølge dem stammer smykkene, hvis totalvekt er litt mer enn 100 gram, tilbake til rundt år 500 e.Kr., i en tid med store folkevandringer i Europa. – Dette er århundrets gullfunn i Norge, sa direktør ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger, Ole Madsen. «Det er ekstremt sjeldent å finne så mye gull på en gang.» Det siste sammenlignbare funnet i det skandinaviske landet går tilbake til 1800-tallet.e århundre.

I følge arkeologer er dette siste funnet unikt, spesielt på grunn av motivet på medaljongene: en slags hest fra nordisk mytologi. – Gitt plasseringen av funnet og lærdommen fra tilsvarende funn, er dette utvilsomt enten dyrebare gjenstander som er skjult eller et offer til gudene i en turbulent periode, sier professor Håkon Reiersen. Som fastsatt i loven skal Erlend Bore og eieren av grunnen få en belønning, hvor mye ennå ikke er bestemt.

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *