Norge Statsministeren gjenoppbygde regjeringen, lederen mistet stillingen…

Statsminister Jonas Gahr Store, fra Arbeiderpartiet, rekonstituerte regjeringssammensetningen mandag. UD-sjef Anniken Huitfeldt trakk seg etter at medieoppslag avslørte at mannen hennes handlet aksjer i statseide selskaper, inkludert de i våpenindustrien.

Nåværende klima- og miljøminister Espen Barth Eide, nær tidligere statsminister Jens Stoltenberg, nåværende generalsekretær i NATO, er utnevnt til ny leder for norsk diplomati.

Huitfeldt har den siste tiden vært gjenstand for negative presseoppslag, som avslører at ektemannen foretok en rekke handler med aksjer i statseide selskaper, inkludert våpenselskapet Kongsberg. Ifølge medieoppslag kunne forretningsmannen ha brukt konfidensiell informasjon. Utenriksdepartementets sjef innrømmet hennes feil, men forsikret at hun ikke var klar over ektemannens virksomhet.

Mediene avslørte også en lignende interessekonflikt i saken til opposisjonsleder Erna Solberg i Høyre. Mannen hennes skal ha handlet aksjer i statseide selskaper da Solberg var statsminister i Norge fra 2013 til 2021.

Premier Store gjorde også endringer i andre departementer, og utnevnte totalt syv nye avdelingsledere, inkludert to som endret omfanget av sitt ansvar. Kommentatorer sier at gjenoppbyggingen er knyttet til Labours første nederlag på nesten 100 år av de konservative i septembers lokalvalg og et forsøk på å forbedre seertall. Det spekuleres i at Huitfeldts oppsigelse også kan gjøre Solbergs tilbakekomst til makten vanskeligere. (GRØT)

profit/ap/

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *