Utkastet til resolusjon for den olympiske våpenhvilen for Paris 2024 vedtatt i FN

Tradisjonen med den olympiske våpenhvilen ble etablert i 1993 og har alltid blitt bestemt ved konsensus mellom de 193 medlemmene av FN (FN). Alltid, bortsett fra denne tirsdagen. For første gang siden de olympiske vinterleker i Lillehammer (Norge) i 1994, ble utkastet til resolusjon for Paris 2024-lekene, presentert av Tony Estanguet på vegne av Frankrike, satt til avstemning, under drivkraft fra Russland, som hadde bedt om under forhandlingen av teksten for å inkludere en endring som tar sikte på «støtte deltakelsen til alle delegasjoner, og deres idrettsutøvere under deres nasjonale flagg». En forespørsel avvist av Frankrike.

Avstå fra Russland og Syria

Vedtatt med 118 stemmer for, 0 mot og 2 avholdende (Russland og Syria), ber den olympiske våpenhvilen medlemslandene om en fredsperiode som må begynne syv dager før åpningen av de olympiske leker i Paris 26. juli og avsluttes syv dager etter avslutningsseremonien til de paralympiske leker, 8. september.

Det er spesielt dette bruddet på den olympiske våpenhvilen fra Russlands side under vinterlekene i Beijing i 2022, med invasjonen i Ukraina, som førte til at IOC anbefalte internasjonale forbund å forby konkurransene deres fra bakken russisk og å utestenge alle offisielle russiske symboler.

«Mer enn noen gang har sport en rolle å spille og kan hjelpe oss å ta et skritt mot en bedre verden»

Tony Estanguet, president i Paris 2024

«Jeg kan ikke huske en verden som står overfor så mye konfrontasjon, splittelse, polariseringkommenterte presidenten for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach på FN-forumet. Paris 2024-lekene er en mulighet til å sende et utvetydig budskap til verden: ja, vi kan komme sammen selv i tider med krig og kriser. »

«På Paris 2024 liker vi første gang, å bryte kodene, og i dag, også der, ble vi konfrontert med en første gang, foretrakk å beholde Estanguet, som i sin tale gjorde et poeng av å minne om det «mer enn noen gang har sport en rolle å spille og kan hjelpe oss å ta et steg mot en bedre verden».

Jakob Larsen

Sosiale medier-narkoman. Frilanstenker. Hipstervennlig alkoholfan. Popkulturnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *