Øyene var en gang truet med invasjon, nå er de truet med løsrivelse

Hva betyr denne modellen? For eksempel vil det være mulig å gi Orknøyene status som det som kalles Crown Dependency, det vil si et territorium avhengig av den britiske kronen, med alle de politiske og økonomiske fordelene som følger av dette. . Isles of Man, Jersey og Guernsey opererer i henhold til disse prinsippene. Men ifølge lokale myndigheter kan Orknøyene også søke om tilsvarende status i Norge.

James Stockan, styreleder, ser mange muligheter. Norge er riktignok nærmest Orknøyene, både geografisk og historisk, men det har også hatt nære forbindelser med andre nordiske land i århundrer. Vi kan derfor ikke utelukke andre nordiske naboer, hovedsakelig Danmark, men også Island. Ingenting er bestemt ennå. Det viktigste er at vi snakker om problemet.

Bør trusselen fra Orxit, som den umiddelbart ble kalt, tas på alvor? Vel, dette utspiller seg på flere nivåer. For det første, uten samtykke fra Skottland og Storbritannia, er det ingen måte å gå inn i forhandlinger om dette emnet og holde den nødvendige folkeavstemningen – og de to regjeringene, selv om de er uenige i andre spørsmål, om det faktum at det er uaktuelt å endre statusen til Orknøyene, er fullstendig enige.

For det andre: hva er egentlig Orknøyene? Det er tross alt ikke snakk om å skifte nasjonalitet, skriver London-ukebladet «The Economist». Ifølge ham er det fremfor alt snakk om utpressing av penger. I middelalderen brukte danske vikinger trusselen om angrep for å presse ut løsepenger fra engelske konger, som derfor ble kalt «Danegeld». I århundrer, påpeker ukebladet, har ingenting endret seg i denne forbindelse. Det er bare det at England en gang var truet med invasjon, og nå er det truet med løsrivelse. Målet, pengene, er alltid det samme.

Våre øyer, vår fremtid

Selv om det er en del av sannheten – eller kanskje mer enn en del – av sannheten skjult i disse forutsetningene, er det også et tredje, ikke ubetydelig aspekt. Skotske myndigheter er godt klar over at innbyggerne på øygruppene fortsatt har følelser for sine nordlige naboer. Dette er et resultat av historien, for under norsk styre, eller senere under norsk-dansk styre, levde de lenger enn under skotsk styre.

Det viser seg også at det er en betydelig motsetning mellom det skotske myndigheter sier i dag og det de sa for ti år siden, da de forberedte uavhengighetsavstemningen (husk: den fant sted 18. september 2014, mer enn 55 prosent av skottene var imot løsrivelse). Et år tidligere hadde den skotske regjeringen lovet innbyggerne i de tre øygruppene å vedta øyloven, som ville gi dem muligheten til å bestemme sine egne saker, inkludert deres suverenitet.

Det kan hevdes at siden skotsk uavhengighet ikke er oppnådd, er løftet ikke lenger gyldig. På den annen side oppfører myndighetene i Edinburgh seg som om de har hørt om øyboernes ambisjoner – og dette er ingen hemmelighet – for første gang i livet. Kampanjerer på øyene har rett i å anklage Skottlands regjerende nasjonalister for å nekte andre det de ønsker for Skottland.

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *