Ukraina melder om nytt dødelig angrep på boligbygg i Zaporizhia

Det ser ut til å være bevegelse i et forslag om Ukrainas akselererte NATO-medlemskap. Et betydelig hinder er ryddet, fordi NATOs største medlemsland, USA, støtter det. Hvis det var opp til Washington, kan Ukraina sette en hasteprosedyre for NATO-medlemskap i perspektiv på NATO-toppmøtet i Vilnius neste måned, ifølge Washington Post fra navngitte tjenestemenn.

NATO-ministre møttes i Brussel fredag ​​for å diskutere et forslag fra NATO-sjef Jens Stoltenberg om å la Ukraina komme inn uten å banke på. Landet bør få lov til å hoppe over den vanlige portalen til medlemskap (på sjargong: handlingsplanen for medlemskap). Makedonia måtte svette og reformere i dette vanlige forkammeret i 20 år før det ble tatt opp i 2020.

Alle 31 medlemmer må være enige. I tillegg til USA, ser også Tyskland positivt ut. Ukraina forventes også å gjennomføre reformer, men kan etter planen bli med umiddelbart etterpå, (nesten) så snart Finland gjorde i april. Forutsatt at krigen med Russland er over da.

Ukraina og noen østeuropeiske land ser kun på dette forslaget som en trøstepris. For hvis det er opp til dem, må NATO garantere Ukraina at det får lov til å bli med uansett innen en viss tid. Men de fleste NATOs medlemsland er ikke villige til å gjøre det av frykt for at NATO umiddelbart vil bli en del av krigen i Ukraina.

Fokuspunkter foran

Langt fra den diplomatiske fronten er denne krigen fortsatt i en blindgate, til tross for de harde og blodige kampene som nå raser forskjellige steder. Et av fokuspunktene er fortsatt Bachmoet. Men mesteparten av oppmerksomheten er rettet mot det som ligger lenger sør og vest, nær byene Velyka Novosilka og Orichiv.

Kampen der handler egentlig om å kontrollere landbroen til Krim. Ukraina ønsker å gjøre et innhugg der, da vil veien trolig gå gjennom det viktige krysset Tokmak og Melitopol. Russlands president Putin sa i forrige uke at den ukrainske motoffensiven hadde mislyktes. Ganske for tidlig, da angrepene foreløpig er rettet mot å finne svake punkter i de russiske linjene.

Disse linjene, fulle av barrikader, minefelt og forskanste tropper er vanskelige å ta. Russland har forsterket fronten der med tropper som kan trekkes tilbake fra Kherson-provinsen etter eksplosjonen av Kakhovka-demningen.

stort angrep

Men Ukraina har ennå ikke utplassert sin hovedstyrke – spørsmålet er hvor tyngdepunktet vil være. For det forventede store angrepet, ifølge estimater (som varierer ganske mye), har Kiev rundt 50 000 mann, noen trent i Vesten, fordelt på et dusin brigader, utstyrt med vestlige våpensystemer.

Et stort problem for Ukraina er fortsatt at det ikke har luftoverlegenhet. Det er iherdige konsultasjoner, under nederlandsk ledelse, om levering av F-16-ene. Pilotene er allerede trent, men de vil ikke fly over Ukraina på flere måneder.

Ukraina kan ikke sette inn mye luftvern på fronten fordi byene er under daglig angrep fra russiske missiler og droner. Fredag ​​gikk alarmen igjen over Kiev, hvor afrikanske ledere – inkludert Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa – var invitert. De påtar seg et meklingsforsøk som det forventes lite av. (Trouw/Eric Brassem)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *