Tre kornskip forlot Ukraina til tross for angrep

Polen vil ikke lenger bevæpne Ukraina og vil kun fokusere på sitt eget forsvar, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki onsdag. Statsministeren kom med uttalelsen bare timer etter at Warszawa tilkalte Ukrainas ambassadør over en krangel om korneksport.

«Vi overfører ikke lenger våpen til Ukraina, fordi vi nå utstyrer Polen med mer moderne våpen,» sa Morawiecki på spørsmål fra en journalist om landet hans. Kiev vil fortsette å støtte til tross for uenigheter om korneksport.

Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, har Polen blitt en av naboens nærmeste allierte. Det er en av hovedleverandørene av våpen til Kiev og gir husly til omtrent 1 million ukrainske flyktninger, som mottar ulike former for statlig bistand.

Polen er misfornøyd med uttalelser fra Ukrainas president Volodymyr Zelensky på et FN-møte i New York tirsdag. Han sa at det «politiske teateret» rundt landets korneksport bare spiller Russland i hendene. Zelensky refererte til forbudet mot import av korn fra Ukraina innført av Polen, Ungarn og Slovakia.

Ifølge Warszawa er det å legge press på Polen på den internasjonale scenen som FN ikke måten å løse en tvist mellom to allierte på. Land skal heller ikke behøve å kjempe sin strid innenfor Verdens handelsorganisasjon (WTO), mener Polen. Kiev sendte inn en klage der mandag mot oppførselen til Polen, Ungarn og Slovakia.

I fjor vår forbød EU eksport av ukrainske landbruksprodukter til enkelte medlemsland som var bekymret for sine egne landbrukssektorer. Forrige uke kunngjorde EU at de ville avslutte praksisen, men de tre landene holdt forbudet på plass.

Spørsmålet er spesielt følsomt i Polen, der valg vil finne sted neste måned. Statsminister Morawieckis regjerende høyrepopulistiske parti, Law and Justice (PiS), står spesielt sterkt i regioner som er avhengige av landbruk. (PA)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *