Farvel Groningen: Europas største gassfelt stenger i dag

Gassfeltet Groningen, det største i Europa, stenges i dag. Etter å ha sluttet å produsere gass i ett år, skal brønnene også rives i 2024 og stengingen vil være permanent. Men hvordan ble gassfeltet oppdaget og hva betydde det for nederlenderne?

Hvorfor er dette viktig?

Gassfeltet Groningen har bidratt til velstanden til våre nordlige naboer i flere tiår. Men dette kom til en veldig høy pris: i deler av den nordlige nederlandske provinsen forårsaket utvinning av naturgass mange jordskjelv. Dette skadet ikke bare tusenvis av hus, men påvirket også helsen til beboerne. Den nederlandske regjeringen må betale titalls milliarder for dette. Det er av denne grunn at de nå ønsker å stenge gassfeltet permanent.

I begynnelsen: Gassfeltet Groningen ble oppdaget i 1959 nær Slochteren kommune.

 • I utgangspunktet trodde man at gassboblen ikke var så stor, men i 1960 ble det også oppdaget naturgass med lignende egenskaper i nabokommunen Delfzijl. Dette viste tydelig at feltet var større enn først anslått.
 • Den nederlandske regjeringen ble raskt informert, men holdt først oppdagelsen hemmelig for allmennheten, i frykt for at utenlandske selskaper skulle utnytte den. Flere personer fikk imidlertid vite om det, inkludert den belgiske MEP Victor Leemans, om eksistensen av gassboblen. Leemans avslørte gassfeltet Groningen i en tale til Europaparlamentet i Strasbourg, der han snakket om funnet av 300 milliarder kubikkmeter naturgass nær Slochteren.
 • Det nederlandske kabinettet ble tvunget til å kommentere nyheten på grunn av Leemans» uttalelser, men bagatelliserte den først ved å anslå størrelsen til rundt 60 milliarder kubikkmeter. Huset gjettet rundt 100 milliarder.
 • Disse estimatene viste seg senere å være svært konservative. I 1963 nådde størrelsen på gassforekomsten allerede 1110 milliarder kubikkmeter. Etter det ble flere og flere ting oppdaget. Til slutt viste gassfeltet Groningen seg å inneholde ikke mindre enn 2,7 billioner kubikkmeter naturgass.

Nederlandsk syndrom

Forvandlingen: Den enorme størrelsen på gassfeltet forvandlet den nederlandske økonomien.

 • Naturgassinntektene fra gassfeltet Groningen ble delt mellom Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), et selskap eid av Shell og Esso, og den nederlandske staten. Totalt siden 1960-tallet, justert for inflasjon, mer enn 400 milliarder euro skape fortjeneste. 85 prosent av dette beløpet gikk til den nederlandske staten, resten til NAM. Alle disse pengene var med på å utvide den nederlandske velferdsstaten betydelig.
 • Men samtidig er regionen blitt et offer for sin egen suksess. Mens offentlige utgifter i 1970 fortsatt utgjorde 45 prosent av nasjonalinntekten, steg dette tallet til 60 prosent et tiår senere. Samtidig er det ikke opprettet et eget fond for å forvalte naturgassinntektene, slik det for eksempel har vært i Norge. Dette suverene fondet, det største i verden, er nå verdt mer enn 1300 milliarder euro. Bare det årlige utbyttet blir brukt, så det fortsetter å vokse. Dette skjedde ikke i Nederland og naturgasspengene tok gradvis slutt.
 • Økonomen oppsummerte det godt i en artikkel fra 1978: nederlenderne led av «nederlandsk sykdom». Sterkt salg av naturgass har også økt verdien av den nederlandske valutaen. Ironisk nok førte dette til en nedgang i landets konkurranseposisjon og en nedgang i eksporten. Resultat: fallende økonomisk produksjon og økende arbeidsledighet. Senere var det av denne grunn at det ble besluttet å opprette fond, som dette. Styrkefond for økonomisk struktur (FES), men aldri i en skala som i Norge.

Jordskjelv

Begynnelsen på slutten: Den totale kostnaden for gassfeltet begynner først å bli kjent.

 • Storskala gassutvinning nær Groningen har forårsaket landsynking i regionen. Siden 1990-tallet har dette ført til jordskjelv som har skadet utallige hjem og (psykisk) helse til titusenvis av mennesker. Det er av denne grunn at det i 2014 ble besluttet å gradvis forlate gassutvinning. Den nederlandske staten minst 22 milliarder euro må betale til provinsene Groningen og Drenthe for å erstatte skaden.
 • Produksjonen ble gradvis redusert i løpet av de påfølgende årene, fra mer enn 50 milliarder kubikkmeter per år i 2013 til 21,6 milliarder i 2016. stort jordskjelv Ved inngangen til 2018 skjøt planene om å stenge Groningen fart.
 • Siden 2022 har landet vært i dvale. Det betyr at det utvinnes akkurat nok naturgass til å holde gassbrønner i drift, eller om lag 2,8 milliarder kubikkmeter per år.
 • Fra i dag vil også pilotlyset slukkes og gassfeltet Groningen vil ikke lenger produsere naturgass for første gang siden 1960. Hvis temperaturene er eksepsjonelt lave denne vinteren, er det fortsatt mulig å tenne det igjen nattlyset i noen steder. Dette vil ikke lenger være mulig neste år: Brønnene vil da bli fullstendig revet.

(nd)

Natassian Ullmann

Frilans popkulturelsker. Typisk nettguru. Prisvinnende gründer. Hengiven bacon-banebryter. Musikkviter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *