Sveriges og Finlands vei til NATO: Tyrkisk opposisjon og amerikansk støtte

Tyrkia er fast bestemt på å motsette seg at Sverige og Finland blir med i NATO. Det sa den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan torsdag, som kalte Stockholm «et fullstendig paradis for terrorisme».

Å forlate sin langvarige politikk om ikke å slutte seg til militære allianser etter Russlands invasjon av Ukraina, Finland og Sverige på onsdag, sendte inn en felles søknad om NATO-medlemskap.

Men Tyrkias president RT Erdogan truer med å blokkere disse landene fra å bli med, og understreker at Sverige er «et komplett arnested for terrorisme, et fullstendig fristed for terrorisme».

– Vi vil resolutt følge denne politikken og har uttrykt overfor de berørte landene at vi vil si nei til Finlands og Sveriges NATO-medlemskap, understreket den tyrkiske lederen.

USA er «forsikret» om Tyrkias motstand mot Finlands og Sveriges NATO-medlemskap.

«Vi er overbevist om at Finland og Sverige til slutt vil slutte seg til NATO og at Tyrkias bekymringer vil bli løst,» forsikret den amerikanske nasjonale sikkerhetsrådgiveren, Jake Sullivan.

Etter RT Erdogans uttalelse sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at Tyrkias innvending ble behandlet.

Torsdag støttet USAs president Joe Biden sterkt Finland og Sveriges ambisjon om å bli med i NATO.

Mr. Biden mottok i Det hvite hus Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinisto, som ankom på besøk kort tid etter at disse landene offisielt kunngjorde sitt ønske om å bli med i NATO. Den amerikanske presidenten bekreftet at han sendte inn landenes nominasjoner til kongressen, der ratifiseringen er topartisk.

«Konklusjonen er veldig enkel: takket være Finland og Sverige vil NATO bli sterkere,» sa Biden, og uttrykte «full støtte fra USA.»

«Sverige og Finland har sterke demokratiske institusjoner, sterke militære styrker, sterke og transparente økonomier og en sterk moralsk følelse av hva som er rett. De oppfyller alle NATOs krav,» bemerket Biden.

Sverige og Finland søkte aldri NATO-medlemskap, men Russlands invasjon av Ukraina, et mislykket forsøk på å bli med i NATO, endret det langvarige synet.

Mens Russland uttrykte sinne over Sverige og Finlands avgjørelse, forsikret Biden nordiske ledere om at USA «vil forbli våken for trusler mot vår felles sikkerhet».

USA har forsikret at de vil prøve å «avskrekke og motstå enhver aggresjon som Finland eller Sverige kan møte under opptaksprosessen,» sa Biden.

«Vi vil aldri forråde vår forpliktelse til å forsvare hver kvadratcentimeter av NATOs territorium,» la USAs president til.

Å bli med i NATO krever imidlertid godkjenning fra de nåværende 30 medlemmene av Alliansen, og Tyrkia har, som allerede nevnt, uttrykt sin misbilligelse.

Når vi snakker om Tyrkia, bemerket den finske presidenten S. Niinisto at landet hans er «klart for åpne og konstruktive diskusjoner om alle bekymringsfulle spørsmål som kan være relatert til landets medlemskap».

«Vi tar terrorisme på alvor. Vi fordømmer alle former for terrorisme og deltar aktivt i kampen mot den,» bemerket S. Niinisto.

Andersson sa at Sverige forventer «en rask ratifiseringsprosess fra NATO-medlemmene».

«Vi fører for tiden en dialog på forskjellige nivåer med alle NATO-medlemmene, inkludert Tyrkia, for å løse alle bekymringsproblemer,» sa Andersson.

Amerikanske tjenestemenn har uttrykt håp om at ratifiseringsprosessen kan fullføres før NATO-toppmøtet i Madrid neste måned.

Senatets republikanske leder Mitch McConnell, en hyppig motstander av Bidens agenda, sa at han ville kreve rask handling på kandidaturene til Sverige og Finland. Han bemerket at Finland allerede allokerer 2% av sitt BNP til forsvar, og at Sverige «er på vei til å nå dette målet og vil nå det snart». Terskelen på 2 % av BNP fremmes av NATO og har lenge vært krevd av Washington.

«Disse landene er et eksempel som eksisterende medlemmer bør følge, så jeg er stolt over å støtte deres søken etter NATO-medlemskap,» sa McConnell.

Drevet av thelocal.se og svt.se.

Likte du? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Sveriges og Finlands vei til NATO: Tyrkisk opposisjon og amerikansk støtte

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *