Sveriges åpne NATO-medlemskap: hva er det neste?

Tirsdag, på tampen av NATO-toppmøtet i Vilnius, forsvant plutselig Tyrkias tilsynelatende uoverstigelige motstand mot Sveriges NATO-medlemskap og en avtale ble oppnådd. Så hva skjedde, og betyr dette virkelig at Tyrkia vil ratifisere sitt medlemskap?

Hva skjedde?

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans retorikk angående protester mot koranbrenning og PKK-terrorister har vært utrolig skarp i forkant av dette NATO-toppmøtet. Og prikken over i-en var RT Erdogans uttalelse, som ble gitt rett før møtet, om at han er klar til å støtte Sveriges medlemskap i NATO, men bare hvis EU gjenopptar de lenge fastlåste forhandlingene om Tyrkias tilslutning til EU.

Til slutt ble det avholdt et hastemøte med president Charles Michel i Europarådet, samt et planlagt to timer langt møte med Sveriges statsminister Ulf Kristersson og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Etter det ble avtalen endelig gjort.

Hendelsesforløpet er svært likt det som skjedde på det siste NATO-toppmøtet i Madrid i 2022. 29. juni I tillegg forsvant Tyrkias tilsynelatende uforsonlige motstand mot medlemskapet i Sverige og Finland fra starten av toppmøtet.

Hva er i den nye avtalen?

Avtalen skiller seg ikke mye fra det såkalte trepartsnotatet som ble inngått i Madrid. En felles uttalelse på syv punkter utgitt av NATO etter møtet skisserer Sveriges skritt for å oppfylle betingelsene i Madrid-avtalen.

«Sverige har endret sin grunnlov, endret sine lover, betydelig utvidet sitt antiterrorsamarbeid mot PKK og gjenopptatt våpeneksporten til Tyrkia, alle tiltak som er fastsatt i trepartsmemorandumet,» heter det i uttalelsen.

Videre forplikter Sverige og Tyrkia seg til å fortsette sitt sikkerhetssamarbeid innenfor rammen av den permanente trepartsmekanismen som ble etablert etter Madrid-møtet og innenfor rammen av den nye bilaterale «sikkerhetsavtalen», som innebærer årlige møter på ministernivå.

Sverige lover også å fortsette å samarbeide med Tyrkia i kampen mot terrorisme, lover å ikke pålegge noen restriksjoner, barrierer eller sanksjoner mot forsvarshandel og går med på å styrke det økonomiske samarbeidet.

I lys av RT Erdogans nye EU-medlemskapsforespørsel, lover Sverige også å «aktivt støtte innsatsen for å revitalisere Tyrkias EU-tiltredelsesprosess, inkludert modernisering av EU-Tyrkia tollunion og liberalisering av visum».

Hva er ikke i avtalen, men hva kan være viktig?

Tirsdag morgen sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan at president Joe Biden nå planlegger å gå videre med overføringen av F-16 jagerfly til Tyrkia og jobber med den amerikanske kongressen for å få godkjenning av avtalen.

Ifølge enkelte kommentatorer har Tyrkias motstand mot Sveriges NATO-medlemskap alltid handlet om å presse USA til å få tak i disse etterlengtede flyene.

Vil Erdogan holde ord etter toppmøtet og vil medlemskapet bli ratifisert?

Etter at det ble oppnådd en avtale i Madrid om å la Sverige og Finland gå over til ratifiseringsstadiet for NATO-medlemskap, blokkerte RT Erdogan igjen Sveriges medlemskap, og gjorde umulig å kreve at Sverige skulle utlevere en lang liste med personer han sier er knyttet til PKK og Gülen. bevegelsen, gir han valget i 2016 skylden for kuppforsøket i Tyrkia.

Kan denne holdningen til Erdogan gjentas etter toppmøtet i Vilnius?

J. Stoltenberg og U. Kristersson understreket at Tyrkia må sette sin egen tidsplan for ratifisering.

«Vi ble enige om at dette skulle gjøres så fort som mulig, men da må Tyrkia bestemme hvordan dets parlamentariske program skal se ut, så jeg tør ikke spekulere på nøyaktig hvilken dag dette vil finne sted, men alle forventer en rask ratifisering «, sa Kristersson tirsdag morgen.

Hvor raskt kunne det tyrkiske parlamentet ratifisere Sveriges tiltredelse?

Tyrkias store nasjonalforsamling kan fortsatt ha tid til å stemme for å ratifisere Sveriges medlemskap før parlamentariske sesjon avsluttes 18. juli, hvis prosessen fortsetter som den gjorde for Finlands medlemskap.

Beslutningen om å stemme over Sveriges medlemskap må først godkjennes av landets parlamentariske utenrikskomité før den kan tas opp til avstemning i den store nasjonalforsamlingen. Ratifiseringen vil bli offisiell når rettsakten, signert av presidenten, publiseres i den offisielle avisen «Resmi Gazete».

Men hvis det tyrkiske parlamentet før 18. juli ikke vil være i stand til å ratifisere, vil dette sannsynligvis skje først ved starten av den nye sesjonen i september. Så høsten virker som et mye mer sannsynlig alternativ.

Hva med Ungarns godkjenning?

Selv om målet var å bryte ned Tyrkias motstand mot Sveriges medlemskap, var det ikke det eneste NATO-medlemslandet som ennå ikke ratifiserte Sveriges medlemskap. Dette er ennå ikke gjort av Ungarn som i likhet med Tyrkia har tette bånd med Russland.

Tirsdag morgen sa Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto at Ungarns ratifisering nå er «bare en teknisk sak».

Statsminister Viktor Orbán bekreftet forrige fredag ​​at Budapest støtter Sveriges medlemskap, men avventer Tyrkias avgjørelse.

Hva vil Sverige gi til NATO?

Ved å bli med i NATO vil Sverige, med en befolkning på 10,5 millioner, få slutt på mer enn to århundrer med ekskludering fra militære allianser, selv om Sveriges nøytralitet offisielt tok slutt på 1990-tallet.

Selv om landet reduserte sine militærutgifter betydelig etter slutten av den kalde krigen, var Moskvas annektering av Sveriges Krim i 2014 en game-changer og gjeninnførte blant annet verneplikten.

Dens væpnede styrker er utstyrt med avansert utstyr, inkludert mange kampfly og fem ubåter.

Ifølge eksperter betyr Sveriges medlemskap i NATO så vel som Finlands medlemskap økt beskyttelse for de baltiske landene. Videre, når Sverige blir medlem av NATO, vil det omfatte alle land som grenser til Østersjøen, unntatt Russland.

Drevet av thelocal.se og svt.se.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Sveriges åpne NATO-medlemskap: hva er det neste?

sfgdfg

Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *