Sveriges ambassadør: Endring av doktrine? Ikke sant. Under påvirkning av russisk aggresjon

Sveriges ambassadør i Polen Stefan Gullgren og norsk ambassadør Polen Anders Eide deltok i panelet tirsdag «Hva er NATO? som en del av Campus Poland of the Future som finner sted i Olsztyn.

Den første var blant annet på spørsmål om hvorfor Sverige etter ca 200 år bestemte hun seg endre læren dingi avkall på nøytralitet og bli med i NATO. Amb. Gullgren sa at tilnærmingen har endret seg under påvirkning av russisk aggresjon i Ukraina var dette holdningen til flertallet av det svenske samfunnet, myndighetene ville ikke ha kommet med en slik forespørsel uten offentlig press. – Sikkerhetssituasjonen er ikke lenger like forutsigbar som før, så Sverige har endret tilnærming og innført en sikkerhetspolitikk tilpasset den nye virkeligheten han sa.

Dessuten la han til, da han så det Finland bestemte seg for å bli med i NATO, hvis ikke Sverige ville bli det eneste skandinaviske landet utenfor alliansen, noe som ville redusere sin Sikkerhet og økte risikoen for fremtidig krig.

Ambassadør Norge bekreftet det Russisk invasjon av Ukraina endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Han mente at denne krigen ville få alvorlige konsekvenser. Han påpekte at det hadde vært et angrep på Ukraina et sjokk for nordmennfordi dette landet har en grense mot Russland, men ikke så lang som Finland.

I dag, understreket ambassadøren, er det historisk høyest oppslutning om medlemskap Norge til NATOselv om dette landet er en av grunnleggerne av alliansen. Han innrømmet også at NATO hadde vist samhold, styrke og besluttsomhet i å reagere på denne aggresjonen, innført sanksjoner mot Russland og opprustet Ukraina. I dag, sa den norske diplomaten, er alliansen sterkere enn noen gang, etter tiltredelsen av Sverige og Finland vil det skje en betydelig styrking av forsvarssamarbeidet i havbassenget. NATOs Innlandshav.

Ukraina i NATO? «Du kan forstå ambisjonene hans»

Deltakerne på campus spurte spesielt om Ukraina burde bli medlem av NATO.

Stefan Gullgren sa at Ukraina, som en suveren stat har rett til å sende inn medlemsforespørselselv om det er vanskelig å si om det er et problem i dag. Han la til at siden Russlands politikk har blitt observert de siste 20 årene, kan man forstå Ukrainas ambisjoner om å bli med i NATO.

Anders Eide understreket at selve essensen av den nåværende konflikten er Ukrainas rett til selvbestemmelse, og som regel fører NATO en åpen dør-politikk, men så langt har Ukraina ikke offisielt sendt inn en slik søknad, så foreløpig tas ikke dette landets tilslutning til Alliansen med i betraktningen. Ikke desto mindre, la han til, er NATO forpliktet til å støtte Ukraina, og det inkluderer også militær støtte i landets krig med Russland.

Piotr Smilowicz

Kristofer Nilsen

General bacon-lærer. Arrangør. Tenker. Faller mye ned. Ekstrem ølnerd

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *