Sveits kvalifiserer seg takket være Norge

Til tross for et alvorlig 4-1-tap mot Frankrike i Cluj, fortsetter eventyret for Sveits på Euro M21. Hun skal spille kvartfinale takket være den forsynte hjelpen fra Norge.

Skandinavene har faktisk slått Italia 1-0, den eneste scoringen som ga kvalifisering til Sveits uavhengig av resultatet mot Frankrike. Denne lørdagen i Bucuresti vil utvelgelsen av Patrick Rahmen møte Spania for en hevn for den tapte finalen i 2011.

En mirakuløs, men fortjent kvalifisering

Så mirakuløst som det er, er ikke denne tiltredelsen til kvartfinalen ufortjent. Seier over Norge før de ble skadet av voldgiften mot Italia, har Sveits lenge tråkket Frankrike og kunne ha vunnet hvis suksessen denne gangen hadde vært på siden av Zeki Amdouni, mannen som allerede har scoret 26 ganger siden 1. januar og som får muligheten på lørdag mot La Roja til igjen å slå mot.

Patrick Rahmen hadde, som man kunne forutse, omfordelt kortene i forsvar med Aurèle Amendas og Nicolas Vouillozs funksjonstid for Marco Burch og Becir Omeragic. Et forventet og utvilsomt legitimt valg selv om sluttresultatet kan motsi denne påstanden. Før det fant peiling, ga dette «nye utseende»-forsvaret etter veldig tidlig i kampen med straffen som Rayan Cherki fikk i det 13. minutt for en feil som egentlig ikke var åpenbar fra Fabian Rieder etter en ball tapt av Dan Ndoye. Amine Gouiri gikk ikke glipp av konverteringen for å tvinge Sveits til å løpe bak mål for tredje gang på tre kamper.

En skoleaksjon for å utjevne

Denne uheldige starten undergravde ikke moralen til sveitserne. De klarte å utvikle fotballen sin i løpet av minuttene for å utligne den 35. på en skoleaksjon: et innlegg fra Lewin Blum som Kastrit Imeri lot gå for Zeki Amdouni, hvis rabatt tillot Ndoye å finne rammen. Den fransktalende trioen som er ansvarlig for den offensive animasjonen til det sveitsiske laget hadde slått til igjen…

Tilbake fra garderoben viste Sveits samme driv for å få to sjanser til å ta ledelsen. På 51. og 58. bevæpnet Zeki Amdouni den rette gesten, men keeper Lucas Chevalier grep inn på den første før han så skuddet hans blokkert på den andre.

Jasharis fatale feil

Forbløffet og uten tvil overrasket over kvaliteten på responsen som ble tilbudt av motstanderen, kunne franskmennene imidlertid gjenvinne kontrollen. I den 65. utnyttet Bradley Barcola en feil i Ardon Jasharis restitusjon til å signere 2-1 takket være medvirkningen til Gouiri. Allerede en målscorer mot Italia, straffet Lyonnais et sveitsisk lag som, det er sant, var på utkikk etter en annen vind i dette øyeblikket av kampen.

Elleve minutter senere var det en annen Lyonnais, den formidable Rayan Cherki, som definitivt sørget for Frankrikes suksess. Tricolor nr. 10 stolte på Gouiri for å sette de sveitsiske forsvarerne ut av posisjon og gi Amir Saipi ingen sjanse. 4-1 falt i det 81. minutt med et angrep fra kaptein Maxence Caqueret, kapteinen på et lag som noen ganger kan være uimotståelig.