G. Nausėda: Vi må dra nytte av «Wagner»-opprøret for å bringe Ukraina nærmere NATO i Vilnius

President Gitanas Nausėda, som besøker Kiev, sier at han er enig med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelensky i at NATO bør utnytte den interne uroen i Russland etter Wagner-opprøret og bringe Ukraina nærmere Alliansen under fra toppen av Vilnius.

«For Ukraina er denne (uroen i Russland – BNS) en viss lettelse fra situasjonen, men det viktigste, som president Zelenskiy påpekte, er at vi ikke skal slippe dette gunstige øyeblikket (impuls – BNS) ut av våre hender og vi må bruke den, med tanke på toppmøtet i Vilnius.» – G. Nausėda fortalte BNS på telefon fra kyiv.

Litauen håper at Alliansens medlemmer vil komme til enighet i Vilnius i juli om klare utsikter for Ukrainas NATO-medlemskap, men i det minste foreløpig spriker partenes syn på forpliktelsespolitikken overfor Ukraina.

I følge G. Nausėda er diskusjonen i NATO angående Ukrainas medlemsutsikter for øyeblikket den mest kompliserte av alle spørsmål, men «vi kan ikke forlate Ukraina i gråsonen, gi løfter, men uten å indikere en veldig klar algoritme, hvordan vi skal oppnå dette medlemskapet i NATO etter krigen».

«Å gjenta Bucharest-ordboken er rett og slett upassende i den nåværende situasjonen,» sa G. Nausėda, med henvisning til erklæringen fra NATO-toppmøtet i Bucuresti i 2008 om at Ukraina en dag vil bli medlem av Alliansen.

For noen måneder siden bekreftet representanter for Ukraina at V. Zelenskis forberedte seg på å komme til Vilnius på NATO-møtet, men i offentligheten har det nylig begynt å stille spørsmål ved dette, fordi det ble klart at resultatene av møtet kunne være skuffende. for Kiev.

Hans ord er virkelig veldig viktig, og vi må dra nytte av denne faktoren.

G. Nausėda sa at han fortsatt ventet på V. Zelensky og Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, i Vilnius.

Han bekreftet at den ukrainske presidenten ikke viser skuffelse, tvert imot prøver han alltid å overbevise de mest skeptiske vestlige landene om NATO-forpliktelsene som er akseptable for Kiev.

«Faktisk er han veldig energisk, han forstår at han også er involvert i beslutningsprosessen,» sa G. Nausėda.

«Hans ord er veldig viktig, og vi må dra nytte av denne faktoren,» la den litauiske presidenten til.

«Jeg ville bli veldig overrasket om president Zelenskis ikke kommer til Vilnius. (…) Vi gleder oss til dem begge. Vi vet ikke hvor lenge agendaen vil tillate dem å bli, men vi håper veldig på å se dem begge i Vilnius,” sa G. Nausėda.

Han sa at han var enig med V. Zelensky i at Russland hadde svekket seg etter Wagner-mytteriet og at president Vladimir Putin ikke hadde kontroll over situasjonen så mye som han skulle ønske.

– Det er et stort omdømmetap for regimet og det vil skje igjen, sa statsoverhodet.

NATO-toppmøtet holdes i Vilnius 11.-12. juli.

Litauen ga Ukraina NASAMS-utskytere uten å pådra seg sikkerhetstap

Etter at Litauen annonserte beslutningen om å kjøpe to NASAMS luftvernoppskytningssystemer fra Ukraina, hevder president G. Nausėda at det var mulig å gjøre det uten å pådra seg nasjonale sikkerhetstap.

– Vi er glade for at vi klarte å gjøre dette uten å skade vår egen sikkerhet, med andre ord vil alle NASAMS-systemer som var i Litauen forbli på plass, sa landets sjef til BNS onsdag på telefon fra Kiev.

Etter oppstart av NASAMS-luftvernet kjøper Litauen av det norske selskapet Kongsberg for 9,8 millioner. euro, bør de ankomme Ukraina innen tre måneder.

Vi er glade for at vi klarte dette uten å gå på bekostning av vår egen sikkerhet.

«Det bør være sent i september, begynnelsen av oktober,» sa G. Nausėda.

I fjor ba Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy Litauen om å overføre mellomdistanse luftvernsystemer til NASAMS. Imidlertid besluttet Statens forsvarsråd å ikke overføre systemene mottatt i 2020, med henvisning til Litauens egne forsvarsbehov.

Forsvarsdepartementet kunngjorde også onsdag at det norske forsvarsdepartementet vil gi et ekstra bidrag ved å donere støtteutstyr til NASAMS missiloppskytningssystemer.

På spørsmål om hvorfor bare bæreraketter ble overlevert og ikke komplette systemer, sa nasjonalforsvarsminister Arvydas Anušauskas til journalister onsdag at «det er fordi det er så mye penger».

Han sa også at det var et estimat og når utstyret kunne være klart.


Aksel Andersen

Prisbelønnet reiseelsker. Bacon-nerd. Total forfatter. Utøver på sosiale medier. TV-nerd. Matbanebryter. Ivrig leser

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *