Storbritannia ønsker å sende domfelte til fengsler i Estland og andre EU-land

Som den estiske avisen «Postimees» rapporterer, med henvisning til «Times», vurderer den britiske regjeringen muligheten for å leie fengselsceller med andre europeiske land. Den britiske justisministeren Alex Chock snakket om dette på den regjerende konservative partiets konferanse. Han sa at det vil være behov for endringer i loven for å la personer som er dømt i England og Wales sone dommene sine i utlandet.

Den britiske justisministeren nevnte at for eksempel Norge og Belgia en gang leide fengselsceller. Mellom 2015 og 2018 leide Norge fengselsceller i Nederland, hvor 650 norske fanger sonet straffen. Omtrent like mange belgiske fanger sonet også dommene sine i Nederland i løpet av første halvdel av det siste tiåret.

Csok besøkte Estland i sommer og de to landene er i samtaler om å leie fengsler for å huse britiske straffedømte, melder Times.

Før stortingsvalget i 2019 lovet de britiske konservative å opprette nye fengsler for mer enn 20 000 fanger for å sone dommene sine. Byggingen av nye fengsler er imidlertid forsinket, for eksempel på grunn av arealplanleggingsproblemer. I løpet av sommeren måtte det britiske justisdepartementet plassere 400 fanger i politiets glattcelle. Forskjeller i fengselsbyrden kan observeres på tvers av regioner i Storbritannia.

Rait Kuze, visekansler i Estlands justisdepartement, sa at konsultasjonene som fant sted ikke kan betraktes som forhandlinger. Britisk side spurte bare om Estland ville vurdere å ta imot personer dømt til fengselsstraff i Storbritannia.

Han forklarte at gjeldende lover ikke støtter slikt samarbeid. Den endelige avgjørelsen kan tas av parlamentet hvis spørsmålet om mottak av britiske fanger er inkludert på dagsordenen, understreket lederen av det estiske justisdepartementet.

På ti år har antallet innsatte i estiske fengsler gått ned med nesten 1.300 og det er i dag nesten 2.000 innsatte i Estland, men fengslene har plass til 3.000 innsatte, og derfor ble det startet oppfordringer om å stenge ett av Estlands tre fengsler i orden. å redusere kostnadene.

Tallinn fengsel har 1190 plasser, Viru fengsel har plass til 974 innsatte og Tartu fengsel 933 innsatte.

Sonja Ege

Banebryter for mat. Leser. Internett-forsker. Zombie fan. Vennlig gründer. Innadvendt. Nettelsker

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *